Miért érdemes hántolatlan kendermagot fogyasztani?
1. Fehérje
A kendermag majdnem annyi fehérjét tartalmaz, mint a szója. Minden 30 g magban, azaz körülbelül 3 evőkanálban 9,46 g fehérje található.
Ezek a magvak teljes értékű fehérjeforrásnak számítanak, ami azt jelenti, hogy mind a kilenc esszenciális aminosavat biztosítják. Az aminosavak minden fehérje építőkövei. A szervezet nem képes kilenc ilyen savat előállítani, ezért a szervezetnek a táplálékkal kell bevinnie őket.
2. Telítetlen zsírsavak
Emellett nagyszerű forrása az olyan esszenciális zsírsavaknak, mint az alfa-linolénsav (ALA), amely egy omega-3 zsírsav. Az esszenciális zsírsavakat a szervezet nem tudja előállítani, ezért azokat a táplálékból kell felvenni. Ezek létfontosságúak a hosszú távú egészség szempontjából.
Az omega-3 és az omega-6 aránya is fontos. Általában az emberek hajlamosak túl sok omega-6-ot és túl kevés omega-3-at fogyasztani, de a kendermagok hozzáadása az étrendhez elősegítheti az egyensúlyt.
A kendermag alacsony telített zsírtartalmú, és nem tartalmaz transzzsírsavakat.
3. Rost
A kendermagok héja magas rosttartalommal rendelkezik.
Az elegendő napi rostfogyasztás képes:
- csökkenti az étvágyat
- segíti a testsúlyszabályozást
- segít stabilizálni a vércukorszintet
- elősegíti a bélrendszer egészséges működését
4. Ásványi anyagok és vitaminok
A kendermagok lenyűgöző mennyiségű vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak, különösen gazdagok: E-vitaminban, magnéziumban, foszforban, káliumban, valamint jó vas-, cink- és B-vitaminforrás.