Házi kenyér készítése kendermaggal
- Megjelent: 11.04.2019
Finom, egészséges recepttel kedveskedünk mai napon.
Egy próbát megér!
Hozzávalók:
- 30 g kenderliszt
- 1 evőkanál kendermag olaj
- 1 maroknyi kendermag a szóráshoz
- 1/4 élesztő / kb. 10g/ +cukor +liszt
- 100 ml víz
- 240 g Scar Mix B /gluténmentes liszt mix/
- 40 gr sima hajdinaliszt
- 1 teáskanál útifűmaghéj + 100 ml víz
- 1 teáskanál só
- 1 teáskanál kenyérfűszer/ kömény , koriander, ánizs, édeskömény
Elkészítése:
Felfuttatjuk az élesztőt /pici liszt, cukor élesztő kevés langyos vízzel összekeverve, hagyjuk amíg felfut/. Ez kb. 10 perc
Az útifűmaghéjat megduzzasztjuk langyos vízben / 10 percig/ .
Ez után a felfuttatott élesztőt összekeverem a maghéjjal, 1 evőkanál kendermag olajjal, a lisztekkel, sóval, fűszerekkel összedolgozzuk, hogy egy puha, lágy tésztát kapjunk, majd félórát pihentetjük, míg megkel, lehetőleg meleg helyen, esetleg sütőbe hagyja, hogy jól megkeljen. Megszórjuk liszttel, és kiöntjük egy nyújtódeszkára, lisztel finom, rugalmas tésztát gyúrunk belőle. kenyeret formázunk belőle, és egy kilisztezett formába, vagy puha ruhával bélelttálba tesszük, kevés vízzel megpermetzzük, és a ruhával lefedve kelesztjük még legalább 30 percig meleg helyen. Közben a sütőt felmelegítjük 250°C fokra, és miután megkelt betesszük sülni, de előbb megint megpermetezzük egy kevés vízzel.a sütőbe tegyünk egy kis edényt vízzel, hogy gőz fejlődjön. 10 perc sütés után távolítsa el az edényt, és engedje ki a gőzt a sütőből, tegye 200°C fokra a sütés hőt, és süsse további 25 percig.
A kenyér kész, ha az alját koppintva üreges hangja van.
Mielőtt felszeletelné hagyja kihűlni a kenyeret. Tálaláskor a kender olaj és kendermagok nélküzöhetlenek, csak kcisit locsolja meg a kenyetet az olajjal és szorja meg a kendermaggal.