A kender feldolgozása

Szerző: Lucie Garabásová

Az kender hosszú múltra tekint vissza az emberi civilizációban, és gyakran előfordult korai nomád települések közelében, patakok közelében, jól trágyázott területeken. A kendert hagyományosan rost forrásként termesztették, és a mérsékelt éghajlaton a legtöbb genotípus nagyon alacsony tetrahidrokannabinol (THC) tartalommal rendelkezett.

A kender feldolgozása röviden

A betakarítás utáni kender feldolgozása ipari, élelmiszeripari vagy gyógyászati felhasználásra való előkészítéséhez szükséges nedves és szárított növényi anyagok azonnali mezőgazdasági feldolgozása. A kender betakarítás utáni kezelési létesítményei a CBD gyártáshoz használt orvosi kender ellátási láncának elengedhetetlen és gyakran elhanyagolt részét képezik.

A kender felhasználása és termékek

Az ipari kender és a marihuána különböző fajták, amelyeket ugyanabból a fajból, a Cannabis sativából nemesítettek. Bár biológiailag rokon, a növényt különböző célokra nemesítették, és az ipari kenderhez és marihuánához termesztett fajták jellemzői eltérőek. Az ipari kendert rostjai és magjai, míg a marihuána fajtákat magas THC-szint miatt termesztik. Az ipari kender számos felhasználási területtel rendelkezik, beleértve az élelmiszereket, rostokat, üzemanyagot, ipari és testápolási termékeket. A kender felhasználása lehetséges részleges listája alább található.

Szárak

  • Textíliák: ruházat, cipő
  • Ipari textíliák: kötél, háló, szőnyeg, ponyva
  • Ipari termékek: papír, építőanyag

Levelek

  • Farm és tereprendezés: talajtakarás, komposztálás és állati almozás
  • Teák

Kender olaj

Magok

.
.
.

A kender termesztése és feldolgozása

A kendert általában március és május között ültetik az északi féltekén, szeptember és november között a déli féltekén. Körülbelül három-négy hónap alatt érik be és takaritják be.

Évezredek óta tartó szelektív nemesítés olyan fajtákat eredményezett, amelyek a tulajdonságok széles skáláját mutatják; például. adott környezethez/szélességi fokhoz alkalmas, különböző arányú és összetételű terpenoidokat és kannabinoidokat (CBD, THC, CBG, CBC, CBN... stb.), rostminőséget, olaj/mag hozamot stb. állít elő. szorosan, magas, karcsú, hosszú rostokkal rendelkező növényeket eredményezve.

A magokat vetőgéppel vagy más hagyományos vetőgéppel 13–25 mm mélységig vetik el. Nitrogént nem szabad a vetőmaggal együtt elhelyezni, de a foszfát elviselhető. A talajnak 89-135 kg/ha nitrogén, 46 kg/ha foszfor, 67 kg/ha kálium és 17 kg/ha kén kell legyen.

Az orvosi felhasználásra szánt kenderrel ellentétben a vetőmagból termesztett fajták 0,3%-nál kevesebb THC-t tartalmaznak, és nem alkalmasak hasis és marihuána előállítására. Az ipari kenderben jelen lévő kannabidiol a kenderben található mintegy 560 vegyület egyik fő alkotóeleme.

Cannabis sativa az ipari felhasználásra termesztett fajta. Az indica rostminősége általában rossz, és ennek a fajtának a nőivarú rügyeit elsősorban rekreációs és gyógyászati célokra használják. A fő különbség a két növénytípus között a megjelenése és a Δ9-tetrahidrokannabinol (THC) mennyisége, amelyet az epidermális szőrszálak, úgynevezett mirigyhártyák, gyantaszerű keverékben választanak ki, bár ezek genetikailag is megkülönböztethetők. Az ipari kender termesztése és feldolgozása engedélyezett, a kender olajos magvak és rostfajták csak kis mennyiségben termelik ezt a pszichoaktív szert, ami nem elegendő semmilyen fizikai vagy pszichológiai hatás kifejtéséhez. A kender általában 0,3% alatti THC-t tartalmaz, míg a gyógyászati vagy rekreációs célra termesztett kenderfajták 2% és 20% feletti mennyiséget tartalmazhatnak.