Telítetlen zsírsavak - miért olyan fontosak a szervezet számára?

Szerző: Batki Zoltán

Biztosan hallottál már a telítetlen zsírsavakról. Még ha nem is érdekel nagyon mélyen a táplálkozásod, talán van egy halvány elképzelésed arról, hogy léteznek ezek a savak, de gondoltál már arra, hogy szánj egy kis időt arra, hogy átgondold, miért olyan fontosak a szervezet számára, és milyen olajokban találhatók? Ebben a cikkben nagyon érthetően összefoglaljuk neked, és arra kérünk, nagyon figyelj oda, mert miután elolvastad, soha többé nem fogsz ugyanúgy tekinteni a telítetlen zsírsavakra!

Mik tehát a telítetlen zsírsavak?

A telítetlen zsírsavak a zsírsavak olyan típusai, amelyek molekulájában egy vagy több kettős kötés található. Ezek a savak szobahőmérsékleten általában folyékonyak, és megtalálhatók növényi és állati eredetű forrásokból.

.
.

A telítetlen zsírsavaknak két fő típusa van:

  • Egyszeresen telítetlen zsírsavak (MUFA): ezeknek a zsírsavaknak a molekulájában egy kettős kötés található. Ilyen például az olajsav.
  • Többszörösen telítetlen zsírsavak (PUFA): Ezeknek a zsírsavaknak egynél több kettős kötés van a molekulájukban. A legismertebbek az omega-3 és az omega-6 zsírsavak.

Zsírsavak

Miért olyan fontosak a telítetlen zsírsavak az emberi test számára?

A telítetlen zsírsavak ideális aránya az emberi szervezetben fontos a szív, az agy és a bőr egészsége, valamint a hormonális aktivitás és az immunitás stabilitása szempontjából.

Ezek konkrétan a következők:

  • A szív egészsége: a telítetlen zsírsavak, különösen az omega-3 zsírsavak segítenek csökkenteni a "rossz" LDL koleszterin szintjét, és növelik a "jó" HDL koleszterin szintjét, így védik a szívet a szív- és érrendszeri betegségektől. Tudj meg többet a CBD-t tartalmazó kenderolaj szívre gyakorolt hatásairól.
  • Az agy egészsége: Az omega-3 zsírsavak fontosak a megfelelő agy- és idegrendszeri fejlődéshez, különösen csecsemőknél és gyermekeknél. Emellett támogathatják a kognitív funkciókat és a memóriát minden korosztályban.
  • Gyulladás és immunválasz: A telítetlen zsírsavak gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkeznek, és segíthetnek csökkenteni a gyulladást a szervezetben. Ez hasznos lehet a gyulladásos betegségek, például a reumatoid izületi gyulladás kezelésében.
  • Egészséges bőr: A telítetlen zsírsavak fontosak a bőr rugalmasságának és hidratáltságának fenntartásához. Segíthetnek megelőzni a bőr kiszáradását és elősegíthetik a bőr regenerálódását.
  • Hormonális szabályozás: Egyes telítetlen zsírsavak kulcsfontosságúak a hormontermelésben, és szerepet játszhatnak a szervezet hormonális folyamatainak szabályozásában.
  • Transportfunkció: A telítetlen zsírsavak kulcsfontosságúak bizonyos zsírban oldódó vitaminok (pl. A-, D-, E-, K-vitamin) és más tápanyagok sejtekbe történő szállításában.

Honnan tudom, hogy hiányt szenvedek-e telítetlen zsírsavakban?

A telítetlen zsírsavak hiánya különböző tüneteket és problémákat okozhat, amelyek e tápanyagok egyensúlyhiányát jelzik a szervezetben.

A telítetlen zsírsavhiány néhány lehetséges tünete a következő lehet:

  • Száraz vagy hámló bőr
  • Gyulladásos állapotok
  • Látási problémák
  • Memória- vagy koncentrációs problémák
  • Túlzott szorongás vagy depresszió

Mi a telítetlen zsírsavak ideális aránya?

Az omega-3 és omega-6 zsírsavak ideális aránya körülbelül 1:1 és 1:4 között van. Ez azt jelenti, hogy körülbelül azonos mennyiségű omega-3 és omega-6 zsírsavat kell fogyasztani. A legtöbb nyugati étrendben azonban ez az arány gyakran sokkal magasabb az omega-6 zsírsavak javára. Ez az omega-6 zsírsavakban gazdag növényi olajok és iparilag feldolgozott élelmiszerek túlzott fogyasztásának köszönhető.

Omega-3-6

Az omega-3 zsírsavakhoz képest túl sok omega-6 zsírsav negatív hatással lehet az egészségre, mivel hozzájárulhat a szervezetben a gyulladáshoz, és növelheti a különböző betegségek, köztük a szívbetegségek kockázatát.

Ezért fontos, hogy az emberek odafigyeljenek az étrendjükre, és törekedjenek az omega-3 és omega-6 zsírsavak kiegyensúlyozott arányának elérésére.

Ezt olyan élelmiszerek vagy étrend-kiegészítők beiktatásával lehet elérni, amelyek gazdagok ezekben az omegákban!

Kenderolaj - ideális arányú omega telítetlen zsírsavakkal

Kender olaj, amely ideális arányban tartalmaz omega 3 és 6 (omega 6 = GLA sav, amely táplálja a sejteket, és így megelőzi a neurodegeneratív betegségeket). A növényvilágban csak a kender- és az esti kankalinolaj tartalmaz GLA-savat ideális mennyiségben.

A telítetlen zsírsavak optimális beviteléhez javasoljuk, hogy naponta fogyassz egy evőkanál kenderolajat.

.
.

A kendermag, amely szintén nagyon gazdag omega 3 és 6 zsírsavakban, ugyanolyan hatékonyan használható a telítetlen zsírsavak bevitelére, mint a kendermagolaj. Itt is napi egy evőkanál ajánlott.

A központi idegrendszer számára abszolút BOOSTER a halolajban lévő kenderolaj CBD-vel. Ahol a kenderolaj mellett telítetlen zsírsavakat is találsz halolajból és CBD-ből is.

.

Mely élelmiszerek fogyasztásával érhető el a szervezetben az optimális omega arány?

Az omega-3 és omega-6 zsírsavak kiegyensúlyozott bevitelének elérése érdekében fontos, hogy az étrendbe többféle, ezekben a tápanyagokban gazdag élelmiszert építsünk be.

Omega-3 zsírsavakban gazdag élelmiszerek:

  • Zsírdús halak: lazac, hering, makréla, szardínia, tonhal.
  • Lenmag és lenmagolaj
  • Chia magok
  • Diófélék, különösen dió, kesudió és mandula
  • Kendermag és kender olaj
  • Répaolaj
  • Szójabab
  • Diófélék (dió, kesudió, mandula)
  • Tofu
  • Szójabab
  • Növényi olajok (repce, lenmag, szójabab)
.

Omega-6 zsírsavakban gazdag élelmiszerek:

  • Növényi olajok: kukorica, napraforgó, szójabab, szőlőmag, avokádó.
  • Egyes diófélék: dió, brazil dió, kesudió, pisztácia.
  • Magvak: napraforgómag, tökmag, szezámmag.
  • Csirke, marha- és sertéshús
  • Tojássárgája
  • Rizs
  • Teljes kiőrlésű gabonafélék (hajdina, quinoa, hajdina)