CB3 receptor - mit jelenthet ez a felfedezés?

Szerző: Batki Zoltán

A CB3 felfedezése áttörést jelenthet számos betegség kezelésében. A tudósok úgy vélik, hogy felfedeztek egy új kannabinoid receptort, amely számos korábban ismeretlen kezelési lehetőséget nyithat meg a betegek számára.

Miután az Egyesült Államok kormánya végül engedélyezte a kender terápiás tulajdonságainak vizsgálatát, az emberi biokémia új, de még nem feltételezhető mérése került a figyelem középpontjába.

Az endokannabinoid rendszernek a kilencvenes években történő felfedezése után, amelyet továbbra is egy évtized nyitányának tekintenek, a kutatóknak első alkalmat találtak arra, hogy megértsék, pontosan az emberi test hogyan ellenőrzi és irányítja bizonyos folyamatait.

Mi az endokannabinoid rendszer?

Az endokannabinoid rendszer valóban egyedülálló szakmai érdekű tárgy, mivel sok szempontból befolyásolja a fizikai folyamatokat.

Az endokannabinoid rendszer mindent érint:

a kognitív folyamatoktól és a fájdalom észlelésétől

az étvágyig és a fizikai aktivitásig.

Az endokannabinoid rendszer olyan fontos szerepet játszik, hogy lehetséges, hogy segíthet a rák, a depresszió és a még mindig gyógyíthatatlan betegségek kezelésében. Az endokannabinoid rendszer legfontosabb alkotóelemei a két kannabinoid receptor - a CB1 és a CB2. Ebben a két molekulában található a kender teljes tudománya. Mint minden biokémiai receptor, a CB1 és a CB2 fehérjékből áll, és a sejtből származó kémiai ingerek alapján működnek.

Össze lehet hasonlítani a TV-képernyőn található egyik apró fekete pontjával, amely a távirányítón jeleket fogad. Csak várnak az impulzusra, majd reagálnak. Sok éven át a CB1 és a CB2 voltak az endokannabinoid rendszer egyetlen ismert receptorai. A kutatók azonban most egy új kannabinoid receptor létezésére utalnak, amely számos új kezelési eljárást nyithat meg.

Miért áttörést?

Az áttörő molekulát még mindig GPR55-nek hívják, de hamarosan CB3-nak hívják. Ez nem olyan újdonság, mivel nyomát 1999-ben fedezték fel az agy több részében, mint például a hippokampuszban, a kisagyban, a talamusban stb. mint például a lép, a gyomor-bél traktus és a mellékvesék. Néhányuk tumorsejtekben is előfordul.

Új kutatások azt állítják, hogy a kender olyan hatással lehet az emberi testre, amire még nem számítottunk.

De mi teszi mindezt egy ilyen áttörésnek? Valójában, ha a molekula valóban nem vizsgált kannabinoid receptor, akkor ez azt jelenti, hogy az endokannabinoid rendszer megértése eddig nem volt elegendő. Sőt, a GPR55 nagyon különbözik a viszonylag egymásra hasonló CB1-től és a CB2-től. Egy újonnan felfedezett molekula kevesebb, mint 15% aminosav-szerkezettel rendelkezik, mint egy receptorpár esetében. A tudósok úgy vélik, hogy ez a molekula, amely nemcsak az agyban helyezkedik el, hanem sok más fontos szervben is, teljesen másképp működik, mint a kannabinoid receptorok várják. Ezt össze lehet hasonlítani azzal a feltételezett felfedezéssel, hogy a lábujjak teljesen eltérő ingerekre reagálnak, mint az ujjak, például nem fizikai impulzusokra, hanem mágneses mezőkre reagálnak.

A működése rejtélye

A kutatók egyetértenek abban, hogy a CB3 potenciálja mérhetetlen. Végül megtudhatjuk, hogy a kenderkivonatok miért mutatnak olyan sok pozitív terápiás hatást, amelyet - bár a kísérletek során rendszeresen kimutatták - a tudósoknak gyakran nincs más választásuk, mint megrázni a fejüket, a terápiás hatások ismeretlen specifikus mechanizmusa miatt. Vagyis ha pontosan megtudják, hogyan működik az endokannabinoid rendszer, akkor új és jobb kezeléseket kínálhatnak számtalan betegség kezelésére.

A kannabinoid receptorok jobb megismerésének köszönhetően többet megismerhetünk testünk egészéről, például arról, hogy valójában hogyan küzd a betegségekkel. Első pillantásra a GPR55 molekula jelenléte a tumorsejtekben félelmetesnek tűnhet, ám valójában nincs oka aggodalomra. A GPR55 molekula funkciói és hatásai még mindig nagyrészt ismeretlenek, de ha meg tudjuk határozni annak rákos sejtekben való előfordulásának okait, akkor többet megtudunk magáról a rákról - a fejlődésésének okairól, terjedéséről és esetleg arról, hogyan lehet megállítani. Sőt, ha a kutatások felfedezéséhez vezetnek, hogy a kannabinoid receptorok felhasználhatók a rák kezelésére, akkor végül több erőforrásunk lesz velük szemben. Egy ilyen felfedezés áttörést jelent a gyógyászatban.

Az egyik elmélet a CB3 tulajdonságairól azt sugallja, hogy az emberi testnek képesnek kell lennie arra, hogy bizonyos kannabinoidokat másokká alakítson. Ha ezeket a feltételezéseket megerősítik, és a tumorsejtek megkérdőjelezhető célokra használják a CB3-at, akkor elegendő olyan kannabinoid kifejlesztése, amely ehhez a receptorhoz kötődik és valószínűleg megakadályozza a daganat növekedését. Ezek azonban csak elméletek, és a tudósoknak még hosszú utat kell megtenniük. A lehetőségek azonban végtelenek, és számtalan fejlődést várhatunk. Így a CB3 a jövőben általános változásokhoz vezethet az emberi betegségek kezelésében.

.
.
.

-------------------------------------------

Forrás:

https://www.rxleaf.com/finding-the-cb3-receptor-could-be-the-medical-breakthrough-of-human-history/?fbclid=IwAR3i-KW5khXv4SkSP0NhxYG1wD_2R1gLPNli9xv00CRcClCt4fNcYGE6rZE