Mi az endokannabinoid rendszer? Az emberi kannabinoid rendszer

Szerző: Batki Zoltán

Mi az endokannabinoid rendszer? Az endokannabinoid rendszer olyan komponensek hálózata az emberi szervezetben, amelyek fontos szerepet játszanak belső biológiai rendszerünkben.

Ő felelős az emberi szervezet válaszadásáért és egyensúlyáért (homeosztázis) egyes triggerekre. Ez befolyásolja például az étvágyat, az anyagcserét, az immunitás változásait, a sejt-sejt kommunikációt és még sok mást.

Ennél is fontosabb, hogy az endokannabinoid rendszer fontos szerepet játszik a kannabisz fizikai és pszichológiai hatásában az emberi szervezetben.

Ez a rendszer lehetővé teszi, hogy a kannabinoidok hatóanyagai kölcsönhatásba léphetnek a szervezet biológiai rendszerével, és ezen receptorokon keresztül a kannabisz előnyös hatásai érvényesüljenek.

A név tehát az aktív összetevők nevével jön létre. Endo (azaz a test belsejében) és kanabinoid (a kannabisz hatóanyaga, amellyel a receptorok reagálnak).

Az endokannabinoid rendszer óriási potenciállal rendelkezik ahhoz, hogy szabályozza az emberi test működését, és egy egészséges endokanabinoid rendszer elengedhetetlen a test összes folyamatának egyensúlyához.

Ez a rendszer az orvosi kutatás legfontosabb problémája, elsősorban annak széles terápiás potenciálja miatt. Bár az orvosok és a tudósok felfedezték a csodálatos rendszer működésének alapjait, még mindig sokat nem tudunk róla, és sok funkciója várja a felfedezést.

.
.
.

Az endocannabinoid rendszer összetevői

Az endokannabinoid rendszer különböző összetevőkből áll, amelyek együtt dolgoznak egy koherens és teljesen funkcionális rendszert alkotva, amely segít a kannabinoidok hatásával összefüggő testreagálások szabályozásában és ellenőrzésében. Ezek az összetevők a következők:

  • A Kannabinoid receptorok a sejtfal felszínén
  • Endocannabinoidok
  • Enzimek

Mi az endokannabinoid rendszer? - Kannabinoid receptorok

A kannabinoid receptorok a sejtek felületén találhatók. Képzeld el ezeket a receptorokat kulcslyukaként, amely csak akkor működik, ha beilleszti a megfelelő kulcsot.

Sokféle kannabinoid receptor létezik, de csak kettőt anulmányoztak alaposan és tárták fel. Ezek a CB1 és CB2 receptorok.

Mindegyik receptor különböző típusú kanna-nizolokra reagál, de vannak olyan kannabinolok is, amelyek nem különböztetik meg ezeket a receptorokat, és mindkettőjükre reagálnak.

Ezeknek a receptoroknak az emberi szervezetben történő kibővítése magyarázza, hogy a kannabinoidok milyen hatással vannak ránk. A CB1 receptorok bőven jelen vannak az agyban és a gerincvelőben. Nagy koncentrációban azomban az agyban találhatók meg.

A legfontosabb, hogy a hypothalamusban és az amygdale-ban is megtalálhatók. Ők felelősek az étvágy szabályozásáért, a stressz és a szorongás kezeléséért, az émelygés korlátozásáért, valamint az emlékek és érzelmi reakciók feldolgozásáért.

A CB1 receptorok az idegvégződésekben is jelen vannak, ahol csökkentik a fájdalomérzékenységet (az egyik fő oka annak, hogy a kannabiszt a fájdalom enyhítésére használják).

A CB2 receptorokat általában a perifériás idegrendszer immunrendszerének sejtjeiben találhatók. Ha aktiválódnak, kiváltják a gyulladás immunválaszát, ami fontos szerepet játszik számos krónikus betegség kezelésében.

.

Mi az endokannabinoid rendszer? Endogén kannabinoidok

Az endocannabinoidok olyan kannabinoidok, amelyek természetes módon találhatók az emberi testben. Ezek a neurotranszmitterek, amelyeket az endocannabinoid rendszer követelménye alapján hoznak létre, amikor a szervezet jelzi, hogy szükség van rá.

Úgy működnek, mint a kannabinoidok, amelyek a cannabis növényekben találhatók, közismert nevén THC, CBD, CBN. Két fő típus létezik, tudományosan megnevezett Anandamid és 2-AG (2-arachidonoyl glycerol).

A jelenleg intenzíven tanulmányozott egyéb endokannabinoidok a virodamin, a noladin és az N-arachidonil dopamin (NADA), de ezek hatásait még nem fedezték fel teljesen.

Az anandamid az első felfedezett endokannabinoid. Magas koncentrációban elsősorban az idegrendszerben található.

Csak részleges képessége van a CB1 és CB2 receptorokhoz kötődni. Ez azt jelenti, hogy még akkor is, ha csatlakozik a kulcslyukhoz (receptorhoz), nem illeszkedik tökéletesen ahhoz, így csak egy kevésbé hatékony fiziológiai választ indít.

A 2-AG-vel ellentétben, amely magasabb koncentrációban található az agyban, és teljes mértékben kötődhet mindkét endokannabinoid receptorhoz, és ezáltal erős fiziológiai választ vált ki.

Ha a szervezetnek nincs szüksége a kannabinolok hatására, akkor az endocannabinoid rendszer harmadik komponensének segítségével bomlik le. Ez bevezeti az enzimeket és azok hatását a szervezet biológiai rendszerébe.

Mi az endokannabinoid rendszer? - Enzimek

Az enzimek nagyon fontos szerepet játszanak az endokannabinoid rendszerben, és felelősek az endokannabinoid rezidens bomlásáért, miután az élettani szerepe véget ért.

Az enzimek kétfajtája van, és ezek tartalma: zsírsav-hidroláz (FAAH) és monoacil-glicerin-lipáz (MAGL). A FAAH feladata a felesleges anandamid elpusztítása, miközben a MAGL a 2-AG-vel dolgozik. Mindkét enzim biztosítja, hogy az endokannabinoidot szükség esetén alkalmazzák, így a testben nem marad szükségtelen anyag.

Miért van hatása a kannabinoidoknak az emberi szervezetre?

A fő oka annak, hogy a kannabinoidok, például a THC, a kannababinol vagy a kannabinol pszichoaktív és / vagy egészségügyi hatással bírnak az emberi szervezetre, hogy vannak olyan helyek a szervezetünkben, amelyekre reagálni tudnak.

Felfedezték, hogy a THC képes a szervezet két receptorához kötődni, és aktiválni őket ugyanúgy, ahogyan a testünk termel természetes endokannabinoidokat. Azonban ahelyett, hogy közvetlenül kapcsolódna hozzájuk, a FAAH enzim hatásával való interferencia elvével működik, amely az anandamid bomlásért felelős.

Amikor a FAAH hatását elnyomják, az anandamid lebomlási folyamat megzavarodik, és ez a FAAH-nak az agyban való felhalmozódásához vezet - ez a hatás a szokásosnál hosszabb ideig tart, ami a mérgezés és a pszichoaktív állapot érzését okozza.

A FAAH enzim elleni fellépés bizonyítottan hatékony eszköze az egyéb mentális betegségek elleni küzdelemnek. Néhány CBD olaj tulajdonság, amely elnyomja a szorongást, társulhat a FAAH gátló hatásához, ezért az endocannabinoidok fokozott jelenléte van a szervezetben.

.

Mi az endokannabinoid rendszer? Az orvostudományban

Az emberi szervezetre gyakorolt jelentős hatása miatt úgy vélik, hogy az endokannabinoid rendszer kimutatható hatást gyakorol számos különböző fogyatékosság és betegség kezelésére és orvoslására.

Az orvostudomány területén az endokannabinoid rendszer használatának és hatásainak növelésére kétféle módot dolgoznak ki ma. Ezek a következők: Kannabikból származó szintetikus kannabinoidok és kannabinoidok. Eddig a legismertebb az egészségügyi marihuána, amely szintén a legáltalánosabb módja annak, hogy az endokannabinoid rendszert különböző betegségek kezelésében alkalmazzák.

Kimutatták, hogy a kannabisz hatóanyagai terápiás hatással bírnak az endocannabinoid rendszerre, amellyel reagálnak. Betegségek, például krónikus fájdalom, epilepsziás rohamok, émelygés, szklerózis kezelésére alkalmazhatók, és palliatív ellátásban is alkalmazhatók. És még sok más...

Az orvosi marihuána egészségügyi előnyei ellenére néhány jelentős mellékhatása van, például a THC által okozott , paranoia vagy szorongás. Emiatt néhány beteg inkább más kezeléseket választ, mint az orvosi marihuána.

A szintetikus kannabinoidokat úgy tervezték, hogy utánozzák a meglévő cannabinolok aktivitását, és az endokannabinoid rendszert célozzák meg.

Ezeket a szintetikus klánabinoidokat azonban vészhelyzeti megoldásnak kell tekinteni, mivel nem helyettesíthetik a természetes kannabinoidokat. Különösen azért, mert a cannabis növényekben előforduló kannabinoidok szintetikusan nem szintetizálhatók és helyettesíthetők.

Valószínűleg a gyógyszeripari vállalatok ellenőrzése és bevétele, valamint a közvélemény tudatosítása a kannabinoidok pozitív egészségre gyakorolt hatása miatt.

A példák közé tartoznak a Marinol, a szintetikus cannabinol, amelyet az étvágycsökkenés és az émelygés elleni küzdelemre használnak rákos megbetegedésben vagy AIDS-ben szenvedő betegeknél. A krónikus fájdalom csökkentésére is használják súlyos esetekben.

Az endokannabinoid rendszer funkciói

Az endokannabinoid rendszer fontos az emberi test számos alapvető funkciója szempontjából, mint például az étvágy, az immunrendszer funkciója, az anyagcseréje, a fájdalom érzet, az alvás, a memória, a hangulat, az emésztés, a gyulladásra adott válasz és még sok más.

Ezen alapvető testfunkciók szabályozása mellett a betegség fiziológiás reakcióját is befolyásolja. Nagyon jó példa a rák kezelésére és a rákos sejtek elleni küzdelemre. A tumorsejteknek sokkal több kannabinoid receptora van, mint az emberi test egészséges sejtjeinek és szöveteinek.

Vannak olyan esetek is, amikor az endocanabinoidok magasabb szintjét bizonyították az ízületi gyulladásban, Parkinson-kórban, szorongásban vagy krónikus fájdalomban szenvedőknél.

Ezért sok tudós és orvos kutató úgy véli, hogy az endokannabinoid rendszer funkciója a homeosztázisban rejlik - a testrendszer szabályozása és a belső környezet egyensúlyának megőrzése minden körülmények között.

A beteg test és annak állapota nagyrészt annak köszönhető, hogy a test nem képes a homeosztázis elérésére. Ezért az endokannabinoid rendszer szerepe és a gyógyszer fizikai egyensúlyának fenntartása kulcsfontosságú.

Az endokannabinoid rendszer valóságos kincs a tudósok és az egészségügyi szakemberek számára. Bár ez egy összetett rendszer, fontos szerepet játszik számos testfolyamatban, és úgy tűnik, hogy ígéretes potenciállal rendelkezik számos betegség célzott kezelésében.

.

Mi az endokannabinoid rendszer? - Következtetés

Az endocannabinoid rendszer felfedezése az orvostudomány legfontosabb felfedezése a steril sebészeti beavatkozás felfedezése után. Ezért, amikor az endokannabinoid rendszerről van szó, a felmérések azt mutatják, hogy a betegségek kezelésének jelentősége valójában csak a jéghegy csúcsa.

Sok dolgunk van még akkor is, amikor felfedezzük az enconnabinoid rendszer kontextusát és annak az emberi szervezet általános egészségére gyakorolt hatását. Még mindig nem tudjuk, hogy a kannabisz kannabinoidok természetes felhasználása fontos emberi terápiás célokra használható.

A kannabisz több mint 80 olyan kannabinoidot tartalmaz, amelyek képesek az emberi testben lévő receptorokhoz kötődni.

Azonban csak két receptort vizsgáltunk és dolgoztunk velük. Ezek a THC és a kannabidiol. De határozottan követnie kell más típusú kutatásokat, és hogyan reagálnak a szervezetünk endokannabinoid rendszerére, és milyen szerepet tölt be a homeosztázisban.