A kutyatápok alapelvei - adjak-e kendert a kutyámnak és miért?

Szerző: Lucie Garabásová

Milyen gyakran kell etetni a kutyát és mik a kutya táplálkozási elvek? Mit kell figyelembe vennem és miből válasszam ki a kutyám megfelelő etetési módját? Hogyan határozzuk meg a helyes takarmányadagot? És miért jó ötlet kendert adni nekik? Ezek mind olyan gyakori kérdések, amelyeken minden új kutyatulajdonos eleinte elgondolkodik. Olvassa el ezt a cikket, és talán segít eligazodni.

A kutyák megfelelő táplálása önmagában is nagyon fontos, mert befolyásolja az állat általános jólétét és egészségét. Megfelelő takarmány kiegészítőkkel megelőzheti a különböző betegségeket. Különösen akkor ajánljuk őket, ha kedvence olyan fajtákhoz tartozik, amelyeknél fokozott a kockázat - hajlam bizonyos gyakori betegségekre, pl. ízületi gyulladás a nagyobb fajtáknál stb.

Hogyan válasszuk ki az etetési módszert?

 • pellet vagy konzerv
 • BARF
 • házi készítés (tészta, rizs, zöldségek stb.)
 • Kombinációk

Sokféleképpen és különféle ételekkel lehet etetni, a klasszikus pelletektől vagy konzervektől kezdve a hús, köretek és zöldségek alkalmankénti otthoni főzésén át egészen a BARF - nyers hús etetéséig. Minden kutyának és gazdinak más passzol. Egyes kutyák boldogok a BARF-táplálékkal, és nem kívánják a tápot, másoknak emésztési problémáik vannak a BARF után, és a klasszikus tápot részesítik előnyben. A gazdi számára is a táp a legegyszerűbb etetési mód az előkészítés és a tárolás szempontjából. Ezért a legjobb, ha azt próbálod ki, ami neked és a kutyádnak a legjobban megfelel.

.
.
.

Melyek a helyes kutyaeledelek alapelvei?

 • A kölyköket naponta többször etetik, a felnőtteket naponta kétszer ajánlott etetni.
 • Nem jó, ha az állatokat a kutya ízlése szerint etetjük.
 • Ne változtassa meg gyorsan az ételtípusokat. Ha más típusra vagy módszerre akarunk váltani, mindig lassan.
 • Evés után legalább fél óra pihenőidőt adjunk a kutyának.
 • Ne kombinálja a tápot és a húst együtt - a hús és a koncentrált eledel (táp) feldolgozása a kutya emésztőrendszerében eltérő. Vegye figyelembe, hogy ezen élelmiszerek váltakozása vagy keverése megzavarhatja az emésztési folyamatokat.

A kutyák megfelelő táplálásának a következőket kell tartalmaznia

 • Víz - a kutyának egész nap korlátlan mennyiségű vizet kell biztosítani. Az állatok teste körülbelül 70%-át teszi ki, és fontos a szervezet megfelelő működéséhez és a biokémiai reakciók működéséhez az állatok testében.
 • Fehérjék - a szövetek fő építőanyaga, és energiát biztosítanak a szervezet számára.
 • Zsírok - a leghatékonyabb energiaforrás
 • Szénhidrátok - feloszthatók emészthető szénhidrátokra (pl. rizskeményítő), amelyek könnyen hozzáférhető energiaforrásként szolgálnak, és nem emészthető szénhidrátokra (pl. rostok), amelyek fontos szerepet játszanak a megfelelő emésztőrendszeri működés fenntartásában - például pozitívan befolyásolják a bélmozgást.
 • Vitaminok
 • Ásványi anyagok

Természetesen az egyes kutyák kora, terhelése vagy betegsége szerint tovább differenciálódik az etetés.

A kender belekeverhető a kutyaeledelbe?

Igen, határozottan! Bármilyen módon is táplálkozik, a kender bármikor hozzáadható a kedvence étkezéséhez. Rengeteg telítetlen zsírsavat, vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, és segít fenntartani a harmonikus rendszert.

A korpa magas rosttartalma miatt alkalmas. Elősegíti a megfelelő emésztést és kiválasztást, természetes módon megtisztítja a beleket az ételmaradékoktól. A pogácsák alkalmasak a növényi fehérje kiegészítésére. Hihetetlenül magas, 55%-os tartalommal rendelkeznek, ami még a nagyobb fizikai igénybevételnek kitett vagy lábadozó kutyák számára is tökéletes kiegészítővé teszi őket az izomtömeg növelésére. A kenderolaj pedig ideális arányban tartalmaz omega 3-6-9 telítetlen zsírsavakat, amelyeket a szervezet nem képes saját maga előállítani, ezért pótolni kell őket.

.
.
.

Hogyan válasszuk ki a táplálék adagot?

A megfelelő adag kiválasztása számos tényezőtől függ.

 • A kutya mérete (kicsi, közepes, nagy, óriás, óriás fajta)
 • A kutya típusa (házi kutya, sportkutya, kölyökkutya, idős kutya, vemhes szuka, szoptatós szuka stb.)
 • Tartása - Lakásban / házban / kertben
 • A séta gyakorisága, hossza és intenzitása
 • Kondíció (alulsúlyos, normál súlyú, túlsúlyos)

Az interneten számos kalkulátor található, ahol megadhatja a fajtát, a súlyt, a fizikai állapotot, a kondíciót és egyéb tényezőket, és a program automatikusan kiszámítja az ajánlott napi adagot. Ha még mindig bizonytalan, forduljon szakemberhez, ideális esetben közvetlenül az állatorvosához.

Milyen takarmány kiegészítőket válasszunk?

A takarmány-adalékanyagok hosszú sora létezik. Attól függ, hogy mire van szüksége a kutya számára. Jó ötlet a kutya egészségi állapotának és általános állapotának összegzésével kezdeni, és ennek megfelelően kiválasztani a táplálékkiegészítőket. Ha kiállításokra jár, vagy csak azt szeretné, hogy kutyája szőrzete ragyogjon, válasszon jó minőségű lazac- vagy kenderolajat. Az olajok a bőrbetegségek megelőzésére is szolgálnak. Ha idős kutyája van otthon, az ízületi táplálás biztosan jót fog tenni neki. Ha kedvence máj problémákkal küzd, a máriatövis olaj alkalmas a változatosság kedvéért.

Minden kutya szereti, ha időről időre rágcsál valamilyen speciálisan a kutyák fogainak tisztítására kialakított rudacskát. Az is jó, ha a kutya étrendjét kiegészítjük a szükséges vitaminokkal. A legtöbb jó minőségű kutyatáp tartalmazza ezeket, de ha probléma van, akkor jó, ha a megelőzés érdekében a vitaminpótlásra összpontosítunk.

Vessünk egy közelebbi pillantást a kenderolajra a kutyák étrendjében

A kendermag olaj kivételes összetételű. Ideális arányban tartalmaz telítetlen omega 3-6-9 zsírsavakat, amelyeket a szervezet nem képes saját maga előállítani, ezért pótolni kell őket. Fitoszterolokat, klorofillt, vitaminokat (E, A, D, B, C) és ásványi anyagokat (kalcium, magnézium, kálium, vas) is tartalmaz. A benne lévő anyagoknak köszönhetően biztosítja: a szőrzet és a bőr egészségét, támogatja a természetes immunitást, a szaporodást és a hormonális egyensúlyt, gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik, normális szívállapotot stabilizálja, a szívritmuszavart kezeli, csökkenti a vérnyomást, befolyásolja a csontok és ízületek normál állapotát és általában harmonizálja a szervezet természetes folyamatait. Ezenkívül a kenderolaj hipoallergén és antioxidáns hatású.

Valamit enni kell

A megfelelő jutalomfalat és eledel kiválasztásakor érdemes figyelemmel kísérni a hústartalmat, valamint a nemkívánatos ízesítőket és tartósítószereket. Egészséges jutalomként kipróbálhatja a kutyáknak szánt kenderes jutalomfalatokat is, amelyek már sok kutya kedvét elnyerték. A kenderből készült finomságok nem tartalmaznak kémiai tartósítószereket vagy aromákat.