Sütőtökös kender leves

Sütőtökös kender levesHivatalosan is a  levesek időszaka van. Ez egy szuper egyszerű tejmentes sütőtök és kender leves recept. A tök, a rozmaring és a kender olaj minden ízét adja, míg az édesítetlen kendertejnek a gazdag, krémes íze dominál (természetesen a tejszín vagy a tejtermék nélkül). Tetejére egy kókuszdió joghurt, néhány fekete bors és szórt kendermag-, és tej. 

Hozzávalók

A leveshez:

2Közepes sütőtök
4 szál - Friss rozmaring
4 - Nagy fokhagymagerezd
Kendermag olaj
Só és fekete bors / lehet fehér, vagy színes bors is/
1 - Fehér hagyma, apró kockákra vágva
1 teáskanál - Leves alappor vagy kocka
600ml - Kendermag krém tej
Olivaolaj

 A tálaláshoz:

2 evőkanál - Hántolt kendermag
Kókuszdió joghurt
Fekete, vagy színes bors

Instrukciók

  1. Melegítse elő a sütőt 180 / 200 * C hőmérsékletre, és tegyen rá két sütőtálcát sütőpapírral.
  2. Vágja fel a sütőtököt hosszirányban, magját szedje ki és tegye felfelé fordítva a sütőtálcákra. Locsolja meg alaposan olajjal (kenermag olaj), a rozmaringot, a sót és a borsot szórjon rá, majd dörzsölje be alaposan a tökbe. Tekerje be a fokhagyma gerezdet fóliába, és tegye a tálcára. Süsse a sütőben kb. Egy órán keresztül.
  3. A tököt a héja nélkül tegye egy nagy keverő edénybe és turmixolja össze /Lehet botmixerrel is közben adja hozzá a friss rozmaringleveleket is.
  4. Melegítsen 3-4 evőkanál olívaolajat egy fazékba, és karamellizálja benne a hagymát, majd adja hozzá a tököt, sót, borsot.

Mielőtt hozzá kazdene ajánljuk hogy hintse meg egy kevés kendermaggal. A kendermag adni fog az ételhez egy különleges izt. :)