6 bizonyíték a kendermagok egészségügyi előnyeiről

Szerző: Batki Zoltán

A kendermag (kannabis sativa) nagyon tápláló és egészséges, különböző zsírokban, fehérjékben és ásványi anyagokben gazdag. Nagyszerü és egyedülálló izzel rendelkezik.

1. Kendermag nagyon tápláló

A kendermagok botanikailag az diófélék közé van sorolva, tápanyag összetétele szerint a kiegyensúlyozott élelmiszerek közé. Van egy finom diós íze, és gyakran nevezik a kender szíveként. A kendermagok több mint 30% zsírt tartalmaznak, amely esszenciális zsírsavakban, linolsavban (omega-6) és alfa-linolénsavban (omega-3) gazdag. A kendermagjai gamma-linolénsavat is tartalmaznak, amely az emberi szervezet egészséges működésére remek hatással van a pl. haj és a körmök minőségére, gyulladáscsökkentő hatásaival, az ízületek regenerálódásával stb.

A kendermag többek között kiváló fehérje forrás, mivel ezek az esszenciális tápanyagok több mint 25% -át teszik ki az összes kalória mennyiségben. Összehasonlításképpen, a chia magvak vagy a lenmagok csak a fehérje 16-18% -át tartalmazzák.

Kiváló forrássa az E-vitaminnak és sok ásványi anyagnak, mint például a foszfor, kálium, nátrium, magnézium, kén, kalcium, vas és cink. Meg lehet enni nyersen, főzve vagy sütve. A kendermagból származó olaj számos egészségügyi előnnyel is rendelkezik, például az ősi Kínában, a kenderolajat több mint 3000 éve használják élelmiszerként és gyógyszerként.

seeds2

2. A kendermag segít csökkenteni a szívbetegségek kockázatát

A szívbetegség az egyik legelterjedtebb betegség a világon. Tudományosan bebizonyosodott, hogy a kender mag rendszeres fogyasztása csökkenti a szívbetegség kockázatát. A kender magjai nagy mennyiségű arginint tartalmaznak (a fehérjék egy része), amely nitrogén-monoxidot termel a szervezetben.

A nitrogén-oxid egy gázmolekula, amely a vénák dilatációját és felszabadulását idézi elő, ami alacsonyabb vérnyomást eredményez, következésképpen csökkenti a szívbetegség kockázatát.

A kenderben megtalálható gamma-linolénsav szintén összefügg a gyulladáscsökkentő hatásokkal, amelyek csökkentik a szívbetegség kockázatát.

.

3. A kendermag és a kenderolaj segítenek a bőrbetegségeken

Az olaj zsírsavak, mintpéldául az omega-3 és az omega-6, befolyásolhatják a szervezetünk immunitását. A kendermagolaj kiváló forrása ezeknek a többszörösen telítetlen és esszenciális zsírsavaknak. Az omega-6 és az omega-3 zsírsavak aránya a kendermagban 3: 1, ami optimálisnak számít az emberi testben.

1 8

A vizsgálatok azt mutatják, hogy ha kenderolajjal kezelik az ekcémát, javul a vérben lévő esszenciális zsírsavak aránya. Száraz bőrre is kiváló, csökkenti a viszketést és a dermatológiai gyógyszerek szükségességét.

4. A kendermag a növényi fehérje kiváló forrása

A kendermagokban található kalóriák legfeljebb 25% -a fehérje, ami viszonylag magas arány. A kender magja ugyan olyan mennyiségű fehérjéket tudnak biztosítani számunkra, mint a marhahúst vagy bárány. 30 gramm (vagy 2-3 kanál) kendermag legfeljebb 11 gramm fehérjét tartalmaz

Fehérje teljes forrását jelentik, ami azt jelenti, hogy tartalmaz minden esszenciális zsírsavat. Ezek az alapvető zsírsavak nem állíthatók elő ez emberi szervezet által, és így a kiegyensúlyozott étrendet kiegészítik.

A teljes fehérje forrása nagyon ritkán fordul elő a növényvilágban, mivel a növények általában nem állítanak elő az aminosav-lizinből.

5. A kender magjai csökkenthetik a PMS és a menopauza tüneteit

A produktív életkorú nők 80% -a szenved a premenstruációs szindróma (PMS) fizikai vagy érzelmi tüneteitől. Ezek a tünetek nagy valószínűséggel a prolaktin hormonra való érzékenység hatására következnek be.

A kendermagban megtalálható gamma-linolénsav (GLA) csökkenti a prolaktin hatását. A vizsgálat során, amikor a PMS-szindrómás nők napi 1 gramm esszenciális zsírsavat (beleértve a 210 mg GLA-t) alkalmaztak, a PMS tünetei jelentősen csökkentek. A mellfájás és a gyengeség, a depresszió, az ingerlékenység és a folyadékretenció csökkent.

6. A hámozatlan kendermagok segítenek az emésztésben

A rost az étrend lényeges összetevője, és az egészséges emésztéshez kapcsolódik. A hámozatlan kendermagok az oldható és oldhatatlan rostok kiváló forrása.

Az oldódó rostok gélszerű anyagot képeznek a belekben, ami értékes tápanyagforrás az emésztőrendszerben lévő baktériumok számára, és csökkentheti a vércukorszintet és a koleszterinszintet.

fullseed2

Az oldhatatlan rost biztosítja a széklet mennyiségét és javítja a belek perisztaltikus hatását. Az oldhatatlan rostok fogyasztása a cukorbetegség kockázatának csökkenésével is jár.