Használhatok kender kenőcsöt pelenkakiütésre?

Szerző: Lucie Garabásová

A pelenkakiütés gyakori bőrbetegség, amely gyakran megjelenik az élet első néhány évében, akár a gyermekénél is. A gyermekek mellett a felnőttek is szenvedhetnek pelenkakiütéstől. A pelenkakiütés elleni krémek hatékony megoldást kínálnak a pelenkakiütés enyhítésére és megelőzésére. Tudjon meg mindent a pelenkakiütésről, és arról is, hogy a kenderkenőcs a pelenkakiütésre használható-e?

Pelenkakiütés gyermekeknél

A pelenkakiütés meglehetősen gyakori a gyermekeknél, különösen a csecsemőknél, mivel a bőr begyullad (különösen a pelenkát viselő csecsemőknél). Gyakran a nedves vagy nem megfelelően cserélt pelenkákkal függ össze. De a pelenkakiütés a csecsemőknél akkor is előfordulhat, ha nagyon érzékeny a bőrük. Ez semmiképpen sem jelenti azt, hogy nem cseréli eleget a baba pelenkáját.

.
.
.

A pelenkakiütést csecsemőknél pelenkadermatitisznek is nevezik, és vörös, gyulladt foltok formájában jelentkezik a baba fenekén.

A fenék mellett a pelenkakiütés gyermekeknél a lábakon vagy a bőrredőkben is megjelenhet.

De a pelenkakiütést gyermekeknél allergiás reakciók is okozhatják, ezért semmiképpen sem jó figyelmen kívül hagyni őket.

Pelenkakiütés

Tudta-e?

A 4-15 hónapos gyermekek több mint felénél két hónap alatt legalább egyszer előfordult már pelenkakiütés.

Mikor fordul elő leggyakrabban pelenkakiütés a gyermekeknél?

A pelenkakiütés nagyobb valószínűséggel fordul elő, ha:

 • A gyermeket nem tartják elég tisztán és szárazon
 • A babának gyakori a széklete, különösen akkor, ha a széklet éjszakára a pelenkában marad.
 • A gyermeknek hasmenése van
 • Amikor a gyermek elkezd szilárd ételt enni
 • A gyermekek antibiotikumokat szednek, vagy a szoptatott csecsemők édesanyja antibiotikumokat szed.

Pelenkakiütés felnőtteknél

A felnőtteknél a pelenkakiütés oka a bepárásodás. A túlsúlyos emberek hajlamosak erre, ilyenkor a pelenkakiütés a bőrredőkben jelentkezhet. Ezenkívül az idősek vagy a tartósan beteg, ágyhoz kötött személyek mindenképpen veszélyeztetettek.

A pelenkakiütés azonban fiataloknál (pl. sportolóknál) a ruházatra (szintetikus anyagokra) adott reakcióként is előfordulhat.

A pelenkakiütést kiváltó okok:

 • elhanyagolt higiénia
 • túlzott páratartalom
 • gombás fertőzés
 • bakteriális fertőzések
 • allergiás reakciók az élelmiszerekre
 • immunrendszeri rendellenesség
 • elhízás
 • cukorbetegség
 • túlzott izzadás
 • vízhatlan ruházat (szintetikus anyagok)
 • ágyhoz kötött betegségek

Mik a pelenkakiütés tünetei?

Enyhén kipirosodott bőr, viszkető vagy égő fájdalommal.
A terület érintésre meleg lehet.

Pelenkakiütés kinézete

Hol alakulnak ki leggyakrabban a pelenkakiütések?

Általában a lágyékon, az alhason, a nemi szerveken (pelenka kiütés a végbélnyíláson) és a combok felső részén jelentkezhet pelenkakiütés.

Pelenkakiütés kezelése

A pelenkakiütés nagyon kellemetlen, éget és viszket. Ezért fontos a korai kezelés megkezdése a bőr megnyugtatása és a további kiütések megelőzése érdekében.

A pelenkakiütés legjobb kezelése, ha a baba bőrét a lehető legtisztábban és legszárazabban tartja. Ha már kialakult a pelenkakiütés, javasoljuk a megfelelő krémek és kenőcsök használatát a pelenkakiütés kezelésére.

A pelenkakiütés súlyosságától függően több napig is eltarthat, amíg a pelenkakiütés állapota javul. Ha az otthoni kezelés hatására az állapot nem javul, vagy akár rosszabbodik, mindig jobb, ha orvoshoz fordul, aki szükség esetén hidrokortizonkrémet vagy antibiotikumot írhat fel.

Segít a kenderkenőcs a pelenkakiütésen?

Igen, a kenderkenőcs segít a pelenkakiütésen.

A bőrre ajánlott kenderkenőcs erős gyulladáscsökkentő hatású. Természetes összetételének köszönhetően a kenőcs kenődik és renegál. Nem tartalmaz vegyi anyagokat, így nem irritálja az érzékeny bőrt (valamint a pelenkakiütésnél, ekcémás bőrön is működik).

.
.
.

Kíméletes összetételének köszönhetően a kenderkenőcs gyermekeken is alkalmazható.

A kenderkenőcs tartalmaz: kenderolajat, amely gyengéden és kíméletesen ápolja a bőrt, lanolint, amely közvetlenül felszívódik, és nem képez légpárnát a bőrön, ami megkönnyíti a gyógyulást. A benne lévő körömvirág kenegetésre is kiválóan alkalmas. Plusz shea vaj, ami mindenképpen ajánlott pelenkakiütésre természetesen!

Ezenkívül a kenőcs mentes a vegyi anyagoktól és mérgező toxcinokntól, ami szintén nagyon fontos a pelenkakiütés elleni kenőcsöknél.

Kender kenőcs a pelenkakiütés ellen

Zsírosabb állaga miatt a kenderkenőcs inkább a pelenkakiütés kezelésére, mint megelőzésre alkalmas. Javasoljuk, hogy vagy cinkkenőcsöt használjon pelenkakiütésre, vagy speciális krémeket pelenkakiütésre.

Hogyan lehet megelőzni a pelenkakiütést?

A legjobb, ha egyáltalán nem kell pelenkakiütéssel küzdenie. Ügyeljen tehát a megelőzésükre.

A megelőzés magában foglalja a következőket:

Mind a gyermekek, mind a felnőttek esetében elengedhetetlen a rendszeres higiénia és a bőr megfelelő szárítása (fürdés vagy zuhanyozás után), majd a bőr bekenése. A ruházat is fontos, különösen a légáteresztő ruházat, ha lehetséges (a pamut a lehetőli legideálisabb).

A kiütés elleni krémek megelőző intézkedésként használhatók olyan területeken, ahol számíthatunk rá, hogy a bőr begyulladhat.

A pelenka-dermatitiszben szenvedő csecsemőknek gyakrabban ajánlott a pelenka kenegetése és a pelenkakiütés elleni krém alkalmazása.

Milyen természetes anyag használható a pelenkakiütésre?

Mi emberek egyre inkább a természethez fordulunk, hogy megoldásokat találjunk a problémáinkra. És ez a pelenkakiütés esetében sincs másképp. Tehát milyen természetes gyógymódok használhatók a pelenkakiütés ellen?

.
.
.

A pelenkakiütésre házilag is készíthetsz kenőcsöt (kender, kamilla). A saját kenőcs mellett kamilla vagy cékla főzetét is elkészítheti - a főzetből úgynevezett "ülőfürdőt" készíthet (a végbélnyílás közelében lévő pelenkakiütés esetén) néhány percig ülhet a fürdőben. Ezután megfelelően szárítsa meg. Alternatívaként a főzetet bedörzsölheti a pelenkakiütésen (megint csak szárítsa meg megfelelően).

Egyéb gyógynövények, amelyek segítenek a pelenkakiütés kezelésében:

A legjobb megelőzés a pelenkakiütés ellen

Összefoglalva, a pelenkakiütés nagyon kellemetlen, viszkető vagy égő bőrbetegség, és a legjobb elkerülni. Elkerülheti a pelenkakiütést, ha fokozottan vigyáz a testére (vagy gyermeke testére). Ha a baba pelenkakiütése kiújul, fontolja meg a pelenkacserét vagy a nedves törlőkendőt a fenékre, ami néha irritálhatja a babákat.

Felnőttek esetében a fokozott higiénia mellett ügyeljen arra, hogy jó minőségű, légáteresztő ruházatot viseljen, hogy a bőre ne lélegezzen. Ha túlzottan izzad, és emiatt pelenkakiütés alakul ki, próbálja ki az izzadásgátlókat. Ha a pelenkakiütés kialakulása vagy kezelése kezelhetetlenné válik, mindenképpen forduljon orvosához.