Mire használják a kendermagot?

Szerző: Batki Zoltán

A kender az emberiség fejlődésével egyidejűleg meg volt. Hosszú ideig haszon növényként használták, rostjáért, melyből erős szövetet, kötelet, építőanyagot készítettek. Később fedezték fel a levelek, virágok gyógyhatását, amit elszívtak, itt leginkább a THC hatása érvényesült.

Ma már a nemesített fajtáit alkalmazzuk a kendernek, alacsony THC tartalmúakat /0,2 % alatti, ami megfelel az EU-s szabványnak, ami engedélyezett/ ezek nem alkalmasak kábítószerként, de magjuk annál inkább fogyasztható. Szuper élelmiszernek minősül.

A kendermag a kender növény termése, amely, mely rendkívül sokoldalúan felhasználható, pont úgy mint a kendernövény bár melyik része. Hiszen a kender az élelmiszeripartól kezdve, a gyógyászatig, a könnyűipartól az építőiparig, mindenhol megtalálható, de készítenek belőle repülőgép alkatrészt, könnyen lebomló csomagoló anyagokat is.

.
.

A kendermag hatása

A kendermag gyógyító hatása évezredek óta ismert. Különböző részeiből készült kivonatok a világban mindenütt az emberi betegségek legelterjedtebb gyógyszerei voltak.

Ideális összetevők, tökéletes arányban

A hántolatlan kendermag méltán kapott helyet a “szuper élelmiszerk” listáján. Létfontosságú tápanyagai ideális mennyiségben és összetételben van a kendermagban

  • Mg, Fe, Zn forrás: magnéziumból a napi szükséglet felét, vasból a hatodát, cinkből a negyedét tartalmazza a 30 gramm kendermag.
  • Fehérje forrás: fedezi a szükséges napi mennyiség több, mint ötödét. Teljes értékű fehérje (kender fehérje), mivel 20 aminosavat tartalmaz, beleértve az összes esszenciális (ezeket a szervezet nem képes előállítani) aminosavat.
  • Omega-3 és 6 forrás: a többszörösen telítetlen zsírsavaknak alapvető szerepük van az agy megfelelő működésében, a szaporodásban és az anyagcsere folyamatokban, továbbá segítenek fenntartani a bőr és a haj egészségét.

Tanulmányok bizonyítják, hogy az Omega-3 zsírsavban gazdag étkezés elősegíti a megfelelő koleszterinszint fenntartását.

Az Omega-9 zsírsav nem esszenciális zsírsav, ami azt jelenti, hogy az emberi test képes korlátozott mennyiségben előállítani. Csökkenti az érfalak lerakódását, a vércukorszintet egyensúlyban tartja és segít helyreállítani az immunrendszert.

A GLA (gamma-linolén sav) egyike az esszenciális zsírsavak két fajtájának. Legalább olyan fontos szerepe van a szervezet számára, mint a vitaminoknak. Hatásos ízületi gyulladás, gyulladással járó rendellenességek, fekélyek gyógyítására. A GLA használatával sikert értek el már agydaganatos betegek kezelése során is. Foszfor, kalcium és vas is megtalálható benne.

Az étkezési kendermag élelmi rost is egyben, ezáltal segíti az emésztést. A kendermag szívvédő hatása is jelentős. A kendermagok fogyasztásával csökkenthetjük a koleszterinszintet, valamint a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát is csökkenthetjük. Esszenciális zsírsavaknak, és rostjainak köszönhetően.

Az ideális omega 3-, és 6 zsírsavak gamma-linolénsavnak (GLA), ideális arányának, és a megfelelően mérséklik a vérnyomást, és a vér hígításával gátolják a vérröögök képződésétígy védhetnek a stróktól, valamint a vérrög képződéstől.

.
.

A kendermag javítja az emésztést

Vízben oldódó és nem oldódó rostokat tartalmaz 4:1 arányban, melyek rendbe teszik a helyes ürítést, megszüntetik a székrekedést és a hasmenést, a fel nem oldódó rostok lassítják a cukor felszívódását, így megelőzi az étkezés utáni cukorszint drasztikus emelkedését, fokozzák az epefolyadék, az emésztőnedvek termelését.

A kendermag hatása stresszoldásban is segíthet

Egy marék kendermag fogyasztása lefekvés előtt hozzájárul a nyugodt, pihentető alvást biztosít. segít a feszültség oldásában, az idegrendszeri zavarok, stressz oldásban, valamint a fejfájás, migrén leküzdésében. Segít a fogyásban.

Mivel bőségesen tartalmaz fehérjéket és aminosavakat, fogyasztása teltségérzetet okoz, valamint megszünteti az éhségérzetet. Ráadásul gyorsítja a felszívódást, javítja az anyagcserét, helyreállítja a bélmozgásokat és a kalóriatartalma is alacsony, így nagyszerű fogyókúrás étel.

De ezeken kívül még számtalan jótékony hatással rendelkezik

  • lassítja a csontritkulást, erősíti a csontokat
  • az izomépítésben segítenek az esszenciális zsírsavak
  • a vas mennyiség biztosításával kezeli, és megelőzi a fáradtsággal, gyengeséggel járó érzéseket
  • a rák megelőzésében antioxidáns fenolai semlegesítik a káros szabad gyököket. Hozzájárul leküzdéséhez.
  • támogatja az immunrendszert
  • csökkenti a menopauza tüneteit a gamma-linolénsav, elősegíti a hormonális egyensúly helyreállítását.

Mérsékli a, kordában tartja a szélsőséges hangulatváltozásokat, depressziót, a túlzott éhségérzetet.