Mi a különbség a hántolt és az egész kendermag között?

Szerző: Batki Zoltán

A kendermag napjainkban meglehetősen népszerű étrend-kiegészítő, nem csak a kereslet alapján ítélve. Biztosan kijelenthetjük, hogy az emberi egészségre gyakorolt pozitív hatása több mint nyilvánvaló. Ha a kendermagokat beveszi a napi étrendbe, hozzájárul a test általános egészségi állapotához és ezáltal az élet elégedettségéhez. De melyiket válasszuk? Hántolt vagy egész magokat?

Hántolt kendermag

A hántolt kendermagot óvatosan hámozzák, hogy megőrizzék az összes tápanyagát. Finom diós íze van, hasonló például a napraforgómaghoz vagy a szezámmaghoz.

Kiváló minőségű fehérje forrásként is ismert (kender fehérje), és tartalmaz minden esszenciális aminosavat, vitamint (A, B, B1, B2, B3, B6, C, E és F) és ásványi anyagokat (kálium, magnézium, kalcium, magnézium, foszfor, cink…).

A kendermagok elsősorban az esszenciális telítetlen zsírsavak, az omega 3 (linolénsav) és az omega 6 (alfa-linolsav) tartalma szempontjából kivételesek. Ezek az anyagok különösen fontosak a testben zajló életfolyamatok ellenőrzése és kölcsönhatása, a sejtfalak, az idegek, az immunitás és a szív- és érrendszer megfelelő működése szempontjából, energiaforrásként is szolgálnak. Antioxidáns hatásuk van.

A hántolt kendermagoknak az étrend részévé kell válniuk, különösen a vegetáriánusok, vegánok, gyermekek, terhes és szoptató nők, idősek és sportolók számára. Tökéletesen támogatja a testet a fokozott fizikai és mentális stressz idején is.

.
.

Egész kendermag

Az egész kendermag ropogósabb, feszesebb héjú, amelyet nehezebb elfogyasztani, de nagy mennyiségű rostot tartalmaz, és így hozzájárul a belek megtisztításához és támogatja az emésztőrendszert. A jobb emészthetőség érdekében néhány órán át vízben áztathatja vagy őrölheti.

Az egész mag tehát megfelelő kiegészítő a méregtelenítéshez vagy a fogyáshoz. Használhatjuk önmagukban megelőző intézkedésként, és így megelőzhetjük az esetleges bélproblémákat.

.
.

Hogyan használják a kendermagokat?

A hántolt és az egész kendermagok, mint más olajos magok, széles körű felhasználási lehetőségekkel rendelkeznek. Az értékes anyagok megőrzése érdekében nincs szükség hőkezelésre. Könnyedén hozzáadhatja őket közönséges ételekhez, pl. Salátákhoz, tésztákhoz, levesekhez, keverhetjük zabkásába, joghurtba, müzlikbe stb.

.
.
.

Ha kendermagot szeretne hozzáadni a sütéshez, például kenyeret, kekszet, süteményt vagy burgonyás palacsintát, akkor inkább hámozatlanul ajánljuk, amely a héjnak köszönhetően jobban megőrzi a tápanyagokat.