Ünnepelje a Föld napját kenderrel!

Szerző: Batki Zoltán

Mint minden évben, most is méltóképpen kívánjuk megünnepelni a Föld napját. Hogyan lehet a legjobban megünnepelni ezt a különleges napot? Nos, egy olyan termény támogatásával, amely képes harmóniában élni a környezettel és az ökoszisztémákkal, miközben segít a bolygónak. Igen, ez a kender! Ebben a cikkben megismerhet néhányat a számos ok közül, amiért segít Földanyánknak.

A kender a világ egyik legősibb növénye. Mára az egyik legsokoldalúbban felhasználhatóvá is vált.

A növénytől a papírig a kender lehetővé teszi, hogy harmóniában éljünk a környezettel és az azt támogató ökoszisztémákkal. Nézzük meg a kender legfontosabb jellemzőit.

A növekvő kender megakadályozza a peszticid szennyeződését

Tudta, hogy a kannabisz természetes módon ellenáll a kártevőknek? A gyapottal vagy a lenmaggal ellentétben a kender termesztése kevesebb növényvédő szert vagy gyomirtót igényel.

Amikor a növényvédő szereket a földre permetezik, könnyen bejuthatnak a vízforrásokba, például a folyóba, az óceánba vagy a tóba. Ha a peszticidek szennyeznek egy víztestet, károsíthatják a vízforrásban élő állatokat (halakat, békákat, rovarokat és másokat), valamint mindenkit, aki lenyeli őket.

A növényvédő szerek összefüggésbe hozhatók a rák, a születési rendellenességek, az ADHD és az Alzheimer-kór kialakulásával. A növényvédő szerek nemcsak a környezetre veszélyesek, hanem az egészségünket is fenyegetik.

A kender felhasználásával jelentősen csökkenthetjük a felesleges méreganyagoknak és szennyező anyagoknak való kitettséget.

Kender mező

A kender segít helyreállítani a talaj termékenységét

A kender a terep és a talajtípusok széles körében nőhet. A mély gyökerek létrehozására való képességének köszönhetően segít a talaj megtartásában. Ez viszont megakadályozza a talajeróziót.

Valójában a kender növeli a talaj mikrobiális tartalmát is. A hihetetlen előnyök nem érnek még véget.

A kender szára és levele tápanyagban gazdag. A betakarítás után a növény sűrű tápanyag-maradékai vissza tudnak térni a talajhoz, és a következő évben még gazdagabb termést biztosít.

.
.
.

A biológiailag lebomló műanyag előállítható kenderből

A műanyag palackok 400 és 1000 év között bomlanak le.

A műanyagok fő építőkövei a kőolajból származó cellulóz, amely nagyon mérgező. A kender viszont a legnagyobb, a Földön lebomló cellulóz termelővé válik.

Miért ne használjon nem mérgező és biológiailag lebomló kendert a műanyagok helyett? Ahelyett, hogy a hulladéklerakókat mérgező vegyszerekkel töltenénk, újra felhasználhatnánk és újrahasznosítanánk a természetes termékeket.

Kender müanyag

Kender - kiváló megújuló bioüzemanyag

Képzelje el, hogy egy országnak nem toxikus tüzelőanyag-forrása lenne, amelyet előállíthatnánk és teljes mértékben visszanyerhetnénk. Kiderült, hogy az anyag már létezik. Sőt már megtalálható bolygónkon több száz és több ezer éve.

A kender biodízelé alakul 97% -os hatékonysággal. Alacsonyabb hőmérsékleten ég, mint bármely más típusú bioüzemanyag.

Ezen túlmenően, ha a kender dízelmotorban ég, az olaj szag megszűnik a kender kellemes illata által.

A kenderszövet nem tartalmaz vegyi maradékokat

Tudta-e, hogy a ma használt szintetikus szálak többsége polimerekből (nagyon mérgező anyagok) alapuló petrolkémiai anyagokból készül?

Ezeknek a szintetikus anyagoknak a előállításához energiaigényes folyamatra van szükség, amely nagy mennyiségű gázt, szenet vagy olajat éget el.

Ez a gyártási folyamat mérgező kibocsátásokat enged a levegőbe, mérgező maradékokat hagyva a szálakban.

Ez a probléma azonban elkerülhető a kenderre való áttéréssel. A kenderrost könnyen eltávolítható a növényből, amelynek segítségével a ruházat nulla kémiai maradékot képezhet. A kender is nagyon tartós anyag és UV-ellenálló.

A növekvő kender megakadályozza az erdőirtást

Az erdőirtás világszerte riasztó ütemben növekszik. A tudósok úgy vélik, hogy az erdőirtás egyenlő ahhoz, hogy percenként 48 futballpályányit erdőt veszítsünk.

Azt feltételezik, hogy nem lesznek esőerdők 100 év múlva.

De van remény!

A kender könnyen helyettesítheti a fákat a fa és a papír nyersanyagának forrásaként. Évente annyi papírt képes előállítani, mint négy hektáros erdő fái.

Míg a fák az évek során nőnek meg, a kender gyorsan nő és több hónapig szaporítható. A kenderpapír tartósabb is, mint a fa.

A kender támogatja a fenntartható gazdálkodási gyakorlatokat

A fenntartható gazdálkodási gyakorlatokat gyakorló gazdálkodók tudják, hogy a szezontól függően fontos a vetésforgó. Nemcsak megőrzi a tápanyagban gazdag talajt, hanem növeli a teljes hozamot.

A kender az ideális eszköz a vetésforgóhoz, a talaj gazdagításához és a toxinok eltávolításához. A kender termesztése hozzájárul a föld és a levegő elterjedtségének megőrzéséhez az elkövetkező években.

Kender virág

A kender erősebb és egészségesebb otthonokat építhet

A kender növények használata kiterjedhet életünk minden aspektusára, beleértve otthonunkat is.

A kenderösszetételből származó rostlemez erősebb és könnyebb, mint a fa. Nem is beszélve arról, hogy a kender és a mész kombinációja hangszigetelő rendszer kialakulásához és a beton jobb szigeteléséhez vezet.

A kender házak is hihetetlenül tartósak.

Talán még inkább meglepő az a tény, hogy a kenderházak egészségesebb környezetet biztosítanak. Ellentétben a laminált vagy gipszkartonmal, a kenderbeton nem mérgező és ellenálló.

A kender csökkenti a levegőszennyezést

A levegőszennyezés nemcsak káros az emberi egészségre, hanem számos káros hatást is okozhat a környezetre.

Ha figyelmen kívül hagyjuk ezt a tényt, ezek a problémák valószínűleg növekedni fognak. Eközben a kender elpusztíthatja a szennyezőanyagokat és javíthatja a levegő minőségét.

A kender akár papíron is felhasználható, így nincs szükség klórral történő fehérítésre - ez a közvetlen szén-dioxid felesleges oka a környezetben.

A kender szinte minden környezetben nő

Képzeljünk el egy olyan terményt, amely néhány hónap alatt érlelődhet, és sok éven át tovább nő. Még mindig a kenderről beszélünk! A kender hihetetlenül tartós növény. Bár enyhe éghajlatban és nedves légkörben virágzik, szinte bárhol élhet.

A kender segíthet csökkenteni a világ éhségét

Mintegy 795 millió ember alultáplált a világon.

A kendermagokat ezen a bolygón az egyik tápláló tápanyagnak tekintik. kendermag teljes kender fehérje - aminosavak, vitaminok és még sok más forrása!

Két fontos étel alap, kender olaj és liszt is készíthető kendermag feldogozásával. Így a kender nemcsak tápláló, hanem univerzális is.

A Föld Napja végéig - az ok, hogy miért támogatjuk a kender termesztését

Az emberiség több ezer éve növeszti a kendert. Egyes antropológusok hiszik, hogy a kender az első 12 000 évvel ezelőtt termesztett mezőgazdasági termény.

Itt az ideje, hogy visszatérjünk a gyökerekhez.

A kenderre való áttérés nem oldja meg a világ összes problémáját, de ez csak a kezdet. A kender elhagyhatja a tiszta és zöld bolygót a jövő nemzedékek számára. Mire várunk? Itt az ideje, hogy egyszerre és mindenkorra hagyja, hogy a kender ragyogjon.

Hogyan tudsz hozzájárulni? Kendertermék megvásárlásával támogathatja a kender termesztését a bolygón. Kezdje el ma, és járuljon hozzá az emberiség és a bolygó javához :-)

Foldnapja min