Kender a lótáplálásban: interjú Dagmar Molíková trénerrel

Szerző: Lucie Garabásová

Kenderpogácsa és kenderkorpa lovaknak - ez lett a 21. század slágertakarmánya! A kender semmiképpen sem hiányozhat a lovak takarmányozásából. Dagmar Molíková, lovas tréner (Equesfyziofitness néven ismert), akivel egy családi ranchon találkoztunk, és a lótáplálással kapcsolatos tudnivalókkal ismerkedtünk meg.

Gyönyörű nyári nap volt, és Dásával a családi ranchon találkoztunk, és hosszasan beszélgettünk a lovakról (mi másról beszélgethetnek a lovas lányok), az állatoknak szánt kenderről (ezért találkoztunk) és Dása tréningjéről is (mert Dásának nagyon érdekes koncepciója van).

Miért a kender kivonatok?

A kendertörköly ("pogácsa") az utóbbi években nagy sikert aratott, és kevesen ismerik ezt a takarmányt a lovak táplálásában. A Cannadorra kendertörköly egyedülállóan jó minőségű, ízletes és akár 55% fehérjét is tartalmaz. Előnye, hogy nem kell beáztatni. A lovakon kívül más házi és haszonállatok is fogyaszthatják - különösen ajánlott a BARF kiegészítéseként.

Kender takarmány

Többek között kiváló minőségű növényi olajat (Bio kenderolaj) is tartalmaznak, amelynek fő előnye a telítetlen zsírsavak kiegyensúlyozott aránya az omega-3 és omega-6 zsírsavak, a fitoszterolok és a klorofill. A benne lévő gamma-linolénsav - GLA (1-4%) 100%-ban biológiailag hasznosul, és a halolajban lévő EPA-val és DHA-val együtt kölcsönösen támogató hatást fejt ki. A kenderolaj a növényi eredetű omega-3 legmegfelelőbb kiegészítő forrása. Az olajban található anyagok, vitaminok és ásványi anyagok hozzájárulnak az egészséges bőr, koleszterin- és vércukorszint fenntartásához, valamint a testi folyamatok dramaturgiájához, ezáltal támogatva a természetes immunitást.

Miért kenderkorpa?

A kenderkorpa kivételes rosttartalmú takarmány - akár 13% fehérjét és 75% rostot tartalmaz.

Kender korpa

Apróra őrölt maghéj, a kendermag magjának maradványaival. Ez a laza keverék nagyszerű forrása a természetes oldhatatlan rostoknak, amelyek szükségesek a belek megfelelő perisztaltikájához ( mikro-mozgás ), ami a minőségi emésztéshez és kiválasztáshoz szükséges. A rost segít fenntartani az egészséges bélflórát, megelőzi a székrekedést és megtisztítja az emésztőrendszert az ételmaradékoktól.

.
.

Miért éppen Dagmar Molíková?

Dáša egy hihetetlenül pozitív személyiség, aki szintén ráhangolódott a Cannadorrára, és közösen elkezdtünk beszélgetni a lehetséges együttműködésről. Dása már eddig is kenderrel táplálta a lovait, de ki akarta próbálni a Cannadorra-t - és rögtön látszik a különbség, nézd meg a képeket:

lo-szor-1.jpg lo-szor-2.jpg

Az első képen egy másik cégtől származó díszlécek, szemben a Cannadorra díszlécekkel egy hónapos etetés után.

Dáša lovas tréner, és egy nagyon érdekes módszerrel, a Physiofitness nevű módszerrel edz - a szokásos lovas edzésekhez képest ez egy nagyon innovatív megközelítés és módszer. Minden szint és korosztály számára alkalmas - Dáša nem csak a lóval és a lovassal dolgozik, hanem elsősorban a lovassal egyénileg. Megtanítja őt helyesen mozogni, majd szükség esetén helyesen táplálkozni, és megfelelő gyakorlatokat ajánl neki, hogy kijavítsa mindazt, ami hátráltatja őt lovaglás közben. De a mentális beállítással is tud dolgozni, és nagyon jó mentális coachingot tud adni a lónak (ezt mi magunk is kipróbáltuk). További információ FB Eques physiofitness

További információk: Hogyan hat a CBD a lovaknál? Próbáld ki a lovaknak szánt CBD-termékek széles választékát - olajok és finomságok.