Müzli lovaknak - próbálja ki a kendertakarmányt

Szerző: Lucie Garabásová

A lovak lehető legtermészetesebb módon történő takarmányozására törekedve az utóbbi időben a hangsúlyt az alacsony szemcseméretű, vagy teljesen gabonamentes, melasz nélküli, kémiai vitaminok, ásványi anyagok, aromák, színezékek és tartósítószerek nélküli takarmányokra helyezték. Mivel a piacon valóban hiány van ezekből az "egészséges" takarmányokból, úgy döntöttünk, hogy kendertartalmú speciális takarmányt találunk ki az Ön lovai számára: Kendermüzli lovaknak.

Takarmányozás müzlivel lovaknál

A lótenyésztők gyakran abban a tévhitben élnek, hogy a szükséges tápanyagok a pelletekben találhatók, a müzli pedig csak "luxus csemege". Ezért gyakran adnak a lónak pelletet "főételként", a müzli pedig inkább a ló étrendjének változatosságát szolgálja. A müzli azonban teljes értékű takarmány, és a pellethez hasonlítható. Ezért tekinthető kiegészítő takarmánynak, de teljes értékű takarmánynak is. A müzli olyan tápanyagok pótlására szolgál, amelyek a nyers takarmányból hiányoznak.

Bemutatjuk: kendermüzli lovak számára

Figyelembe vettük a lótáplálás minden igényét, és olyasmit akartunk piacra dobni, ami kielégíti az alapvető táplálkozási igényeket, miközben Ön tudja, hogy lovának mindig csak a legjobbat kapja a vödörbe. A kender nagyon fontos a lótáplálásban! És ezért hoztuk létre: A Cannadorra kendermüzlit lovak számára, amely gabonamentes és kiegyensúlyozott összetevőket tartalmaz.

Kendermüzli lovaknak - összetétel és hatásai

Garantáljuk a kendermüzli összetételének minőségét. Ez egy kiegyensúlyozott, 100%-ban természetes takarmány tartósítószer, zab és melasz nélkül. Nem kell aggódnia a penész vagy a por jelenléte miatt. Csak kiváló minőségű kenderkorpát, kenderolajat és gondosan válogatott összetevők keverékét találja benne, beleértve a gyógynövényeket is.

A Cannadorra müzli csodálatos előnye az egyszerű előkészíthetősége, mivel nem kell beáztatni. Így szó szerint egy szempillantás alatt elkészítheted a tápot kedvenced számára.

A kendermüzli egyes összetevői és hatásuk

 • Lucerna
  Garantálja az aminosav-, A-, B- és E-vitamin-tartalmat.
 • Kender korpa
  Magas rosttartalmú (75%), garantálja a jó emésztést és kiválasztást.
 • Kenderolaj
  Ideális arányban tartalmaz omega 3-6-9 telítetlen zsírsavakat, jótékony hatással van az állat bőrére és szőrzetére, elősegíti a megfelelő emésztési működést.
 • Lenmagkivonatok
  Lignánok forrása, antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik
 • Kukoricapehely
  További B-vitaminforrás, ugyanakkor garantálja a müzli jó emészthetőségét
 • Almatörköly
  Erősíti az immunitást

 • Sárgarépa
  Magas karotin, B-vitamin tartalmáról ismert

 • Cékla
  Jótékonyan hat a gyomorra, a májra és az epehólyagra

 • Szentjánoskenyér
  Ellensúlyozza a hasmenést és az emésztési vagy kiválasztási problémákat, támogatja a bőr, a szőrzet, a paták természetes állapotát, képes elpusztítani a baktériumokat és vírusokat, hipoallergén.

 • Citromfű
  Koleszterinszint-csökkentő és emésztést elősegítő képesség.

.

Kik számámra alkalmas és kiknek nem alkalmas kendermüzli

Egy lótáplálkozási szakértő ajánlása szerint Dr. Lucie Hájková ajánlása szerint a kendermüzli a lovak minden kategóriája számára alkalmas. Különösen az emésztést stabilizáló lovaknak, a nyári kiütésekben szenvedő lovaknak, a súlyhiányos lovaknak vagy a fiatal és növésben lévő lovaknak és póniknak.

"A kender a különböző formáiban (korpa, pép, olaj és egész magvak) a kedvenc összetevőm, amikor takarmányozási terveket állítok össze." - Dr. Lucie Hájková - táplálkozási szakértő és takarmányozási szakértő

Ha négylábú kedvence emésztési zavarokban szenved, akkor a kendermüzli több mint megfelelő számára. Ha azonban lova nagyobb sportterhelésnek van kitéve, válasszon magasabb energiatartalmú takarmányt gabona (árpa, zab stb.) formájában.

A kendermüzli adagolása

A megfelelő adagolást a ló méretéhez, kondíciójához és terhelhetőségéhez kell igazítani. Általában azonban a napi adag 800-1500 g/nap között mozog.

Nyáron csökkentheti az adagot, télen pedig növelheti azt a legelő elérhetősége miatt.

Ha még mindig hezitál, hogy négylábú barátja étrendjébe kendermüzlit illesszen, de szeretné feldobni, javasoljuk, hogy használja a kendermüzli egyik összetevőjét: a kenderkorpát és a kendertörkölyt vagy a kenderolajat.

Mire figyelj, amikor a megfelelő müzlit kleresed lovadnak?

Mindenképpen érdemes megnézni a kalcium/foszfor arányt. Ha a foszfor túlsúlyban van, akkor ezek a tápok hosszú távon nem alkalmasak fő takarmányforrásként. Elsavasíthatják a szervezetet és egyensúlyzavarokhoz vezethetnek, nem csak az emésztésben.
Musli pro kone

Mindig gondosan fontold meg, hogy egy gabonaalapú takarmánykeverék valóban alkalmas-e lovad számára. Figyeljünk az egyes összetevők emészthetőségére, valamint a rost-, vitamin- és ásványianyag-tartalomra. Ideális esetben konzultálj a kiválasztott keverék tartalmáról egy szakemberrel.

Amikor lovad számára müzlit választasz, valószínűleg különböző korpákkal, magvakkal, süteményekkel, zöldségekkel és gyümölcsökkel, gyógynövényekkel vagy olajokkal is találkozni fogsz. Itt is ügyeljünk a felhasznált mennyiségekre. Előfordul, hogy ezeket pusztán a "vásárló lenyűgözése" érdekében tartalmazzák, és olyan elhanyagolható mennyiségben vannak a kész takarmányban, hogy a hatásuk valóban elhanyagolható. Próbáld ki a kendermüzlit a lovaknak szánt CBD olajokkal kombinálva.