Kender - miért érdemes fogyasztani?

Szerző: Batki Zoltán

A kender a világ egyik legtáplálóbb élelmiszere. Könnyen emészthető. Fehérje, esszenciális aminosavak és esszenciális zsírsavak forrása. Ez az egyetlen olyan élelmiszer, amely az összes szükséges tápanyagot biztosítja - az egyetlen olyan élelmiszer, amely elegendő az emberi test számára, és nem kell feltölteni egy másik táplálék forrással. Buddha állítólag csak kendermagot evett.

A kendermagok közel fele zsír, egyharmada fehérje, a többi főként szénhidrát és rost.

Alapvető aminosavak

A kender tartalmazza az összes 10 ismert esszenciális aminosavat, amelyeket testünk nem képes előállítani, és élelmiszerben kell szállítani. Az aminosavak a fehérje építőkövei, az izomszövet építéséhez nélkülözhetetlenek, és nélkülözhetetlenek az egészséges immunrendszer fenntartásához.

Esszenciális zsírsavak

A kender több mint 80% esszenciális zsírsavat tartalmaz, ami a több más olajhoz hasonlitva. Az esszenciális zsírsavak nem képződhetnek az emberi szervezetben, és az étrenden és az esszenciális aminosavakon keresztül kell fogyasztanunk.

A kendermagok többek között az omega-6 és az omega-3 esszenciális zsírsavat tartalmazzák, amelyek az egyedüli a kenderben, az emberi test számára ideális arányban. Ez a két sav alapvető fontosságú a megfelelő agy fejlődéséhez és működéséhez, a reproduktív rendszerekhez és az anyagcseréhez.

Vitaminok és ásványi anyagok

A kendermag is számos vitamin, például E, B1, B2, B6 és ásványi anyagok forrása. Magnéziumot, káliumot, kalciumot, cinket és vasat tartalmaz.

Beszéljünk a kender ételről.

Kender ételek - az élelmiszer minden napra?

kender minden napra

A kendermagok, kender termések, legfeljebb fél centiméter méretű magból áll, rostos héjból és olajos magból. Elsősorban a telítetlen zsírsavak egyedülállóan kiegyensúlyozott és összetett ábrázolása jellemzi. Az omega-3 esszenciális linolsav és az omega-6 linolsav aránya közelebb van az emberi test saját (1: 3) arányához, és biztosítja a megfelelő anyagcserét.

A kender olaj a ritka omega-6 gamma-linoleinsavat is tartalmazza, amely többek között a bőrre gyakorolt kedvező hatásáért felelős. Az értékes zsírok mellett egyedülálló fehérjét találunk a magokban: edestin, albumin és más jól emésztett esszenciális zsírsavak (EMK). Továbbá a szénhidrátok, főként rostok, a B1, B2, B6, C és E vitaminok széles választéka, valamint ásványi anyagok, víz, hamu, klorofill, lecitin, fitin és gamma-linolénsav, erős baktericid hatással.

Egészséges táplálkozás, friss étrend

Az a szabály, hogy az egészségesebb ételek frissek vagy csak kissé főttek, kétszeresen igazak a kenderre. Az esszenciális zsírsavak minőségének megőrzése érdekében sem a magot, sem az olajat nem szabad 45 ° C-nál magasabb hőmérsékletre melegíteni.

Hogyan lehet a legjobban kezelni a kannabiszt? Íme néhány tipp a saját konyhámból:

 

 

A egész kendermag kiváló része az egészséges reggelinek. A hántolatlan nyers kendermagokat rászórhatjuk pirítósra, vajas kenyérre vagy a müzlibe.

Hozzá adhatja hideg,vagy még meleg tésztához, rizshez vagy szószokhoz.

.
.

 

 

Egy külön fejezet a hámozott magok. Szinte mindenhez hozzá adhatók (vagy csak diófélékként önmagában fogyasztani), vízzel keverve ízletes tejet készíthetünk (frissítő koktél gyümölccsel), a kedvenc kombinációm a hámozott magokkal és citrommal borított gyümölcssaláta.

 

 

A kenderolaj elképesztő önmagában süteményekkel, salátákkal és tésztákkal. Gyorsan avas lehet, ezért ajánlott a hűtőben tartani és fél éven belül felhasználni a palack felnyitása után.

 

 

A lisztet hozzá adhatjuk pékárukhoz vagy szószokhoz.

 

 

A sóval vagy fűszeres ízesítéssel megpirított kendermagokat ajánljuk a chipsek „egészséges” alternatívájaként. A telítetlen zsírsavak és más értékes összetevők azonban a pörköléssel elvesznek (hasonlóan a sütéshez).