Edestin - mi az és miért olyan fontos számunkra?

Szerző: Ondrej Stovicek

Hogy még sosem hallottál az Edestinről? Szóval akkor érdemes odafigyelned! Az edestin az egyik fő fehérje, amely megtalálható például a kendermagban és így a kenderfehérjében is. Nagyon tápláló és hasznos az ember számára. Nem véletlenül vizsgálják az edestint az emberi vérplazma pótlásának képességét. Tudj meg többet arról, hogy mi az edestin és miért olyan fontos számunkra.

.

Mi az az edestin?

Az edestin a kendermagban található egyik fő fehérje. Jelentősége az emberi szervezetben található fehérjékhez való hasonlósága miatt jelentős. Az edestint vezető cseh tudósok is kutatják, akik az edestinnel próbálják helyettesíteni a hagyományos vérplazmát.

.
.

Az edestin tartalmazza az összes olyan esszenciális aminosavat, amelyet a szervezet nem képes saját maga előállítani, és amelyet táplálékból kell beszereznie. Emellett vasban, rostban, aminosavakban és néhány ásványi anyagban is gazdag. Ismerd meg az Edestis kapszula terméket a Cannadorránál.

Edestin kendermag

Megfelelő választás mindazok számára, akik egészséges növényi fehérjeforrást keresnek.

Az "edestin" név a görög "edestos" szóból származik, ami könnyen emészthető, és ez a fehérje valóban könnyen emészthető és jól tolerálható az emberi emésztőrendszer számára.

.

Milyen hatásai vannak az edestinnek?

  • Hasonlóság az emberi fehérjékhez - ezt figyelték meg a cseh tudósok, akik most intenzíven tanulmányozzák.
  • Könnyű emészthetőség - az edestin arról ismert, hogy az emberi emésztőrendszer könnyen megemészti.
  • Teljes értékű aminosavak - minőségi fehérjeforrás (nemcsak vegetáriánusok és vegánok, hanem sportolók számára is).
  • Potenciális egészségügyi előnyök - Az edestin fogyasztása gyulladáscsökkentő és antioxidáns tulajdonságokkal járhat. Ezeket a hatásokat azonban még kutatják.

Miben található Edestin?

Az edestin természetes formában megtalálható a kendermagban.

A kendermagot élelmiszerként használják, és fogyasztható egész magvak, kendermagolaj, kendermagliszt vagy kendermagfehérje formájában.

.
.
.

Az edestint az élelmiszeriparban is használják különböző élelmiszerek, például fehérjeszeletek, energiaitalok és más, sportolóknak, táplálkozási igényű embereknek szánt élelmiszerek előállításához.

Sőt, még kozmetikumokban is megtalálható az edestin, konkrétan a bőr- és hajápolásra használt kenderolajban.

Lehetnek mellékhatásai az edestin fogyasztásának?

Az edestin biztonságos és jól tolerált növényi fehérje, amely a legtöbb ember számára nem jár jelentős mellékhatásokkal.

Azonban, mint minden élelmiszer esetében, itt is egyéni eltérések lehetnek abban, hogy az egyének hogyan reagálnak az edestinre. A magallergiásoknak óvatosnak kell lenniük.

Fontos figyelembe venni az adott edestint tartalmazó termék minőségét is. A rossz minőségű termékek vagy a felelőtlenül feldolgozott kendermagok és kenderszármazékok olyan szennyeződéseket tartalmazhatnak, amelyek káros hatásokat okozhatnak. Ezért fontos, hogy jó hírű forgalmazóktól származó minőségi termékeket válasszunk.

Tudta, hogy kutatók edestinnel helyettesítik a vérplazmát?

Igen, az Edestin a jövőben kulcsfontosságú termékké válhat a vérplazma helyettesítőjeként.

Cseh tudósok vizsgálják a kender egyes részeinek felhasználási lehetőségét, és elkezdték a kendermagban található fehérjék vizsgálatát. Irena Šlamborová docensnő fejében megszületett az ötlet az edestin nevű fehérje szabadalmaztatható felhasználására, amely régóta keresett és még mindig nem talált forrás lehet a vér fő fehérjéjének, az albuminnak a helyettesítésére.

Az edestin segíthet az albuminhiánnyal járó problémákon, például a rossz anyagcserén. Ráadásul az edestin és az albumin feltűnően hasonlóak. "A kendermagos zabkása pedig az összes természetes forrás közül a legmagasabb koncentrációban tartalmaz edestint, de emellett telítetlen zsírsavakat is, amelyeknek számos egészségjavító hatása van" - magyarázza Pavel Kubů, a Plasma for People orvosi fejlesztési igazgatója, hogy miért erre a növényre esett a választás.

"A szerves vérplazma emellett sokkal tovább eltartható, és nem kell speciális körülmények között tárolni, mint a fagyasztott emberi plazmát. "Por alakban készítjük, vákuumozzuk, és teljesen inert. Az Edestin por gyorsan szállítható például tömeges katasztrófa helyszíneire, ahol a sóoldattal való keverés után terepi körülmények között beadható" - teszi hozzá Kubů.

A szerves plazmás megoldás szabadalmi tulajdonon és későbbi fejlesztésen alapul. A Plasma for People szakemberei már elő tudják állítani a projekt alapépítőelemét - a 99,9 százalékos tisztaságú edestint -, és megkezdték a Plasma for People vérplazma szerves helyettesítőjének klinikai vizsgálatának előkészítését.