Hogyan lehet egyszerűen és gyorsan elkészíteni a kendertejet?

A kendertej vegánok számára is alkalmas, vízzel kevert kendermagból készül. A kapott krémkeverék kiváló mogyoró ízzel rendelkezik - ráadásul a tehéntejjel ellentétben ez az alternatíva sokkal emészthetőbb. Hogyan lehet otthon egyszerűen és gyorsan elkészíteni?

A kendertej ökológiailag a természetesebb az összes hasonló közül

Mielőtt belekezdenénk magába a receptbe, vessünk egy pillantást arra, miért érdemes mindenképpen kipróbálnod a kendertejet - a csodálatos táplálkozási tulajdonságok mellett azt tapasztalhatod, hogy mind közül a leginkább ökológiai tejet fogyasztod. Tehát nem csak a tested érdekében teszel valami jót, hanem az egész bolygó számára is.

A következő elemzés azt mutatja, hogy a viszonylag új változat kendertej formájában a legkiválóbb ökológiailag is ez a tej.

Tudta, hogy egy 2018-as tanulmány becslése szerint a tejtermékek előállítása körülbelül háromszor annyi üvegházhatást okozó gáz kibocsátást jelentenek, mint a növényi tejtermelés?

Szén-dioxid

A kilogramm szén-dioxid / liter megtermelt tej - az ausztráliai 1,14-től az afrikai 2,50-ig terjed. Sokszor több, mint növényi eredetű tejnél. A mandula- és kókusztej kibocsátási hozzájárulása átlagosan 0,42, a szójatej esetében 0,75.

Talaj felhasználás

A tejtermeléshez általában kilencszer több földterület szükséges, mint bármelyik növényi alternatíva termeléséhez. Évente 8,9 négyzetméternyi területre van szükség egy liter tehéntej termeléséhez, szemben a zab 0,8 a szója 0,7 a mandula 0,5 és rizstej esetében.

Vízfogyasztás

A tehéntej fogyasztása literenként 628 liter, szemben a mandula 371, a rizs 270, a zab 48 és a szója tej 28 literével.

.
.

A kender növényt gyakorlatilag bármilyen módon felhasználhatja:

A kendermagokat kender olaj és tej formájában dolgozzák fel, vagy külön fogyaszthatók, kiváló fehérjeforrás. :-) Maga a növény nagyon univerzálisan használható. Minden alkotórészét például építőanyagként, textilszálként, papírként vagy kender csomagolóanyagot gyártanak belőle, valamint a repülő gyártásnál is alkalmazható /a világ első kenderből készült repülőgépe erősebb, mintha acélból gyártották volna, és kender bio üzemanyaggal fog működni/ ezenkívül még számtalan felhasználási területe van.

A gyökerek mélyre nőnek, ami javítja a talaj szerkezetét és csökkenti a penész jelenlétét.

A kender jól árnyékol, ami megakadályozza a sok gyom növekedését, ami viszont csökkenti a vegyszerek iránti igényt annak eltávolítására. A kender termesztése több vizet igényel, mint a szója, de kevesebb, mint a mandula és a tejtermékek.

Hogyan lehet gyorsan és egyszerűen elkészíteni a kendertejet?

Pillanatok alatt elkészítheti otthon, csak kendermag és víz szükséges hozzá.

osszetevok kender tej

Előkészítés:

  1. Hagyja a magokat a vízben 4-5 órán át - ez nagyon fontos! Ezután cserélje ki a vizet 0,5 liter friss vízre.

preparation of hemp milk

  1. 3-5 percig kézi mixerrel darálja össze a magokat alaposan.

mixing of hemp seeds

  1. Szűrje át dupla gézen, vagy sűrű szitán. Készen is! Hagyja egy kis ideig a hűtőszekrényben. A kendertej felhasználható főzéshez is. Egészségére!

hemp milk

Szerző: Batki Zoltán

Beszélgetés (1)

Ezt a mezőt ne töltse ki:

Beszélgetések listája

PC Szerző Csilla 2025.11.16 07:39
Sziasztok! Hő hatására nem csapódik ki a fehérje főzés közben? A tejhez egész vagy hántolt kendermagot használtok?
K Szerző Csilla 2025.11.18 11:36
Szia, köszönjük a kérdést! A kendermagból készült növényi tej készítésekor nem történik fehérje­kicsapódás magas hőmérséklet hatására, mivel a kendermagnak nincs olyan típusú fehérjetartalma (pl. tejfehérje – kazein), amely sűrűsödne vagy kiválna. Melyiket használjuk? – Hántolt mag (héj nélküli): lágyabb ízű, krémesebb állagú, ideális tejhez, turmixhoz. – Egész mag (héjas): szintén használható, az íze markánsabb, állaga kissé szemcsésebb, de a kicsapódás nem jelent problémát. A gyors és egyszerű kendermagtej készítéshez ajánlott lépések: Magokat áztassa 6–8 órán át. Turmixolja össze vízzel, majd szűrje le finom szitán vagy textilen keresztül. Szükség szerint röviden melegítse fel, ízesítse gyümölccsel vagy édesítőszerrel. Ajánlott hűtőben tárolni zárható edényben, 2–3 napon belül elfogyasztani.