Hogyan lehet egyszerűen és gyorsan elkészíteni a kendertejet?

Szerző: Batki Zoltán

A kendertej vegánok számára is alkalmas, vízzel kevert kendermagból készül. A kapott krémkeverék kiváló mogyoró ízzel rendelkezik - ráadásul a tehéntejjel ellentétben ez az alternatíva sokkal emészthetőbb. Hogyan lehet otthon egyszerűen és gyorsan elkészíteni?

A kendertej ökológiailag a természetesebb az összes hasonló közül

Mielőtt belekezdenénk magába a receptbe, vessünk egy pillantást arra, miért érdemes mindenképpen kipróbálnod a kendertejet - a csodálatos táplálkozási tulajdonságok mellett azt tapasztalhatod, hogy mind közül a leginkább ökológiai tejet fogyasztod. Tehát nem csak a tested érdekében teszel valami jót, hanem az egész bolygó számára is.

A következő elemzés azt mutatja, hogy a viszonylag új változat kendertej formájában a legkiválóbb ökológiailag is ez a tej.

Tudta, hogy egy 2018-as tanulmány becslése szerint a tejtermékek előállítása körülbelül háromszor annyi üvegházhatást okozó gáz kibocsátást jelentenek, mint a növényi tejtermelés?

Szén-dioxid

A kilogramm szén-dioxid / liter megtermelt tej - az ausztráliai 1,14-től az afrikai 2,50-ig terjed. Sokszor több, mint növényi eredetű tejnél. A mandula- és kókusztej kibocsátási hozzájárulása átlagosan 0,42, a szójatej esetében 0,75.

Talaj felhasználás

A tejtermeléshez általában kilencszer több földterület szükséges, mint bármelyik növényi alternatíva termeléséhez. Évente 8,9 négyzetméternyi területre van szükség egy liter tehéntej termeléséhez, szemben a zab 0,8 a szója 0,7 a mandula 0,5 és rizstej esetében.

Vízfogyasztás

A tehéntej fogyasztása literenként 628 liter, szemben a mandula 371, a rizs 270, a zab 48 és a szója tej 28 literével.

.
.

A kender növényt gyakorlatilag bármilyen módon felhasználhatja:

A kendermagokat kender olaj és tej formájában dolgozzák fel, vagy külön fogyaszthatók, kiváló fehérjeforrás. :-) Maga a növény nagyon univerzálisan használható. Minden alkotórészét például építőanyagként, textilszálként, papírként vagy kender csomagolóanyagot gyártanak belőle, valamint a repülő gyártásnál is alkalmazható /a világ első kenderből készült repülőgépe erősebb, mintha acélból gyártották volna, és kender bio üzemanyaggal fog működni/ ezenkívül még számtalan felhasználási területe van.

A gyökerek mélyre nőnek, ami javítja a talaj szerkezetét és csökkenti a penész jelenlétét.

A kender jól árnyékol, ami megakadályozza a sok gyom növekedését, ami viszont csökkenti a vegyszerek iránti igényt annak eltávolítására. A kender termesztése több vizet igényel, mint a szója, de kevesebb, mint a mandula és a tejtermékek.

Hogyan lehet gyorsan és egyszerűen elkészíteni a kendertejet?

Pillanatok alatt elkészítheti otthon, csak kendermag és víz szükséges hozzá.

osszetevok kender tej

Előkészítés:

  1. Hagyja a magokat a vízben 4-5 órán át - ez nagyon fontos! Ezután cserélje ki a vizet 0,5 liter friss vízre.

preparation of hemp milk

  1. 3-5 percig kézi mixerrel darálja össze a magokat alaposan.

mixing of hemp seeds

  1. Szűrje át dupla gézen, vagy sűrű szitán. Készen is! Hagyja egy kis ideig a hűtőszekrényben. A kendertej felhasználható főzéshez is. Egészségére!

hemp milk