Mi az a THC-B? Minden, amit tudnia kell

Szerző: Ondrej Stovicek

A pszichoaktív THC-ről valószínűleg már hallott - de mi a helyzet a THC-B-vel? Mivel ez egy viszonylag újonnan felfedezett kannabinoid, fogadjunk, hogy még alig hallott róla, és meglepődni fog a hatásain. Vessünk rá egy pillantást.

Mi is az a THC-B?

A THC-B a tetrahidrokannabutol rövidítése. Ez a delta-9 THC egy homológja (= evolúcióbiológiai kifejezés egy olyan tulajdonságra, amelyet két vagy több faj örökölt egy közös őstől) és egy rendkívül nyomokban előforduló kannabinoid, amely a növény kémiai összetételének kevesebb mint 1%-át teszi ki.

A THC-B-t 2019-ben fedezte fel egy kannabiszkutatókból álló csapat, amely fejlett folyadékkromatográfiát alkalmazott a nyers növényi anyagon, hogy új, korábban ismeretlen kannabinoidokat izoláljon.

.
.
.

A THC-B abban különbözik a Delta-9 THC-től, hogy pentil helyett butil oldallánccal rendelkezik, ami segíti a kannabinoid hatékonyabb kötődését az agy CB1 receptoraihoz. Ez a THC-B hatását a THC-hez képest rendkívülnagyon új, nem sok információ áll rendelkezésre lektorált kutatások és klinikai adatok formájában. Néhányan azonban már kipróbálták a THC-B-t, és azt állították, hogy erős és kielégítő hatása miatt ez az egyik kedvenc kannabiszszármazékuk.

A THC-B pszichoaktív?

Igen, a tetrahidrokannabutol (THC-B) pszichoaktív. Még a delta-9 THC-nél is pszichoaktívabb.

A intoxikáció hatásait illetően a THC-B-t fogyasztó emberek elmondták, hogy eufóriát és intenzív relaxációt tapasztaltak az egész testükben.

Milyen hatásai vannak?

Mivel ez egy nemrégiben felfedezett kannabinoid, a tudósoknak még nem sok lehetőségük volt kiterjedtebb vizsgálatokat végezni rajta, hogy felfedezzék teljes hatását (ellentétben a CBD-vel, amelynek hatásait és mellékhatásait már elég jól ismerik).

A tudósok, akik eredetileg felfedezték a THC-B kannabinoidot, megállapították, hogy kémiai szerkezete nagymértékben képes kölcsönhatásba lépni bizonyos kannabinoid-receptorokkal, amelyek az érzelmeinkkel kapcsolatos fontos folyamatokat szabályozzák.

.

A tetrahidrokannabutolról úgy gondolják, hogy fájdalomcsillapító hatást fejt ki - vagyis olyan hatást, amely az idegrendszer fájdalomra adott válaszának szabályozásával csökkentheti a fizikai kellemetlenségek szintjét a szervezetben -, miközben potenciális gyulladáscsökkentő hatása is van.

Egy másik dolog, amire a THC-B különösen hasznos lehet, az alvás, mivel ez a kannabinoid úgy tűnik, hogy elősegíti a gyorsabb elalvási időt. De ismét hangsúlyozzuk, hogy nem végeztek elegendő tanulmányt erről az új kannabinoidról, és jobb, ha a bevált kannabinoidokra fogadunk, amelyeknek nincs pszichoaktív hatásuk, és legálisan használhatók. Végül is a kendert már évek óta használják alváshoz.

A THC-B legális?

Igen is, meg nem is. Általánosságban természetesen egyetlen pszichoaktív kannabinoid sem teljesen legális. A kender esetében azonban az áll, hogy amíg a termékek nem tartalmaznak 0,3%-nál több Delta-9 THC-t, addig legálisak. A THC-B-ről persze nem beszélhetünk.Így most már csak idő kérdése, hogy az új kannabinoidnak milyen széleskörű potenciális hatása lesz, és gyógyászati célokra használják-e, vagy pedig hamarosan illegális kannabinoiddá válik-e bódító hatása miatt. Egyelőre semmiképpen nem javasoljuk, hogy ezt a nem tesztelt kannabinoidot alkalmazza magán, ahogy fentebb említettük, fogadjon a már bizonyított és legális CBD, CBG-re.