Kenderliszt: a legjobb ár és receptek

Szerző: Batki Zoltán

A kender csodálatos növény. Úgy tűnhet, hogy túl sokat nem lehet velük csinálni. A kendert azonban évezredek óta használják a ruházati cikkek és kötelek, az üzemanyag és a gyógyszer előállításához. Ma a következő kender termékünkről fogunk beszélni - a kenderlisztről.

Mi az a kenderliszt?

A kenderliszt kendermagból készül. Klasszikus sütőlisztként használható. Sok hasznos tulajdonsággal rendelkezik.

A kenderliszt termék:

  • 100% vegán / vegetáriánus
  • 100% gabona mentes
  • 100% gluténmentes
  • 100% tejmentes
  • 100% paleo-barát
  • 100% keto -barát

Miben különbözik a kenderfehérje a kenderliszttől?

Valószínűleg már hallott a kenderfehérjéről. Nagyon gyakran felmerül a kérdés: mi a különbség a kenderfehérje és a kenderliszt között? A termékek közötti különbség nagyon egyszerűen elmagyarázható.

A kenderliszt nyers kendermagból készül. Ez egy olajos mag, amelynek olajtartalma körülbelül 30%. A kenderolajat elválasztják a magoktól, és a maradékot kenderliszt készítésére használják.

Teljesen más termék, mint a kenderfehérje, és az ára általában a kenderfehérje árának 1/3 -a körül mozog. Egy evőkanál a napi rostszükséglet körülbelül 60% -át tartalmazza. A kendermagliszt nagyszerű gluténmentes lehetőség a mártások sűrítésére, a rost pedig oldható és oldhatatlan rost kombinációja, és alacsony GI-indexű a cukorbetegek számára. A kenderliszt szintén teljesen koleszterinmentes, nem tartalmaz telített zsírt és nagyon kevés nátriumot (sót).

Mivel a kenderliszt rostban gazdag, nem hagyományos sütőliszt. Ha süteményeihez szeretné hozzáadni, csak kis mennyiségben tegye hozzá.

A kenderfehérje teljesen őrölt kendermag - tehát ez a fehérje olajat tartalmaz. A kender fehérjepor az esszenciális aminosavak teljes skáláját tartalmazza, amelyekből a kenderliszt hiányzik, mivel a legtöbb tápanyag elvész, amikor az olajat eltávolítják a magvakból.

A kenderliszt tulajdonságai és egészségügyi előnyei

MAGAS FEHÉRJETARTALOM

A kenderliszt kiváló fehérjeforrás. Ha vegetáriánus vagy vegán étrendet tart, ügyeljen az étrendben elfogyasztott fehérje mennyiségére.

A kenderliszt 33% fehérjét tartalmaz, és minden 2 evőkanál kenderliszt 5 g könnyen emészthető fehérjét tartalmaz.

GLUTÉNMENTES

Glutén-, búza- és gabonamentes lisztet találni elég nagy kihívás lehet. Ez a kenderliszt! Ha lisztérzékenységben vagy glutén intoleranciában szenved, akkor a kendermag gluténmentes.

AMINOSAVAK

A kendermagliszt tele van esszenciális aminosavakkal és zsírsavakkal. A benne található aminosavak között nagyon sok olyan van, amelyeket szervezetünk nem képes önmagában előállítani. Ezeknek az aminosavaknak az egyetlen módja, ha rendszeresen ellátjuk őket.

A kenderliszt nagy adag ALA és LA esszenciális zsírsavat (omega-3 és omega-6) biztosít ideális 1: 3 arányban az optimális egészség érdekében. A modern étrendből nemcsak hiányoznak az esszenciális zsírsavak, de ilyen ideális arányban való megtalálása hallatlan, a kendertermékek kivételével.

A kenderliszt egészséges zsírsavat is tartalmaz, gamma-linolsavat (GLA). Segít megvédeni szívünket és agyunkat. Segít a gyulladás csökkentésében is. A kenderliszt sztearidonsavat is tartalmaz, amely fontos a DHA szintjének növeléséhez, amely az agy és az idegrendszer alapvető építőköve.

GAZDAG VITAMINOKBAN ÉS ÁSVÁNYI ANYAGOKBAN

Mind a kendermag, mind a kenderliszt hatalmas mennyiségű különféle vitamint és ásványi anyagot tartalmaz.

A kenderliszt abban különbözik a magoktól, hogy nem kell erősen feldolgozni a gyártási folyamat során. Ez azt jelenti, hogy megőrzi a vitaminokat és ásványi anyagokat, mivel nem veszít semmilyen tápanyagot a feldolgozás során.

Érdekes módon a kenderlisztben bőséges mennyiségben megtalálható tápanyagok nagy része gyakran az emberek leginkább hiányzó vitaminok és ásványi anyagok listájának élén áll.

Vegyük például a magnéziumot - a magnéziumot a szervezet több száz folyamatban használja fel, és nagyon nehéz beszerezni az étrendjéből. A kenderliszt a magnézium egyik leggazdagabb étrendi forrása. Mindössze három evőkanál kendermag képes a magnézium RDA 50% -át biztosítani.

A cink egy másik nagyszerű példa a kannabisz egészségügyi előnyeire. A cinkről számos tanulmány kimutatta, hogy támogatja az immunrendszert. Három evőkanál kendermag 31-43% -ban tartalmazza a cinkre vonatkozó RDA-t (férfiaknál és nőknél).

Természetesen nem hagyhatjuk figyelmen kívül a foszfort, a magnéziumot és a kalciumot - ez egy erős hármas a fog egészségéért. Mindhárom ásvány megfelelő egyensúlya nélkül nem érhetjük el az optimális zománcszilárdságot.

DIÉTÁS ROSTOT TARTALMAZ

A kenderliszt kiváló élelmi rostforrás is. Az élelmi rost elengedhetetlen az emésztőrendszer megfelelő működéséhez.

Kenderliszt alkalmazás - hogyan kell használni?

Kenderliszt, hogyan használjuk? Ha kendermaglisztet használ a sütéshez, akkor nem valószínű, hogy a tészta megkel. Néhány recept szerint a kenderlisztet más típusú liszttel kell összekeverni. Azt is javasoljuk, hogy vásároljon kenderfehérjét, mivel a kenderfehérje hozzáadása a receptekhez könnyebb lehet, mint egy új típusú liszttel való sütés megtanulása.

Javasoljuk, hogy a receptben említett sütőliszt helyett 25% kenderlisztet használjon. Ez azonban csak ajánlás, és nem szigorú protokoll. A sima liszt és a kenderliszt 3: 1 aránya kiadós kenyeret ad nekünk, míg a 7: 1 arány normál kenyeret ad, de kenderfoltokkal.

Összességében a kenderliszt földes, diós ízű, elragadóan sűrű és szemcsés állagú - nagyon hasonló a kukoricaliszthez.

A kenderliszt tápértéke

A kenderliszt szénhidrátjai - (1 adag) 1 g teljes szénhidrátot, 1 g nettó szénhidrátot, 3,4 g zsírt, 7,2 g fehérjét és 129 kalóriát tartalmaz.