Liposzómális C-vitamin - hatása és alkalmazása

Szerző: Lucie Garabásová

C-vitamin - az egyik legismertebb és legtöbbet tanulmányozott vitamin. Az emberi egészségre gyakorolt jótékony hatása széles körben elismert, és gyakran ajánlják az egészséges étrend részeként.

A C-vitamin (aszkorbinsav) kulcsszerepet játszik a szervezet számos funkciójában, és elengedhetetlen az immunrendszer megfelelő működéséhez, a kollagéntermeléshez, valamint az oxidatív stressz elleni védelemhez. Tulajdonságai miatt a C-vitamin népszerű étrend-kiegészítő, különösen a fokozott szükséglet időszakaiban, vagy amikor a táplálékkal történő bevitel nem elegendő. Ebben a cikkben a C-vitamin emberi szervezetre gyakorolt hatásait tekintjük át, és megvizsgáljuk e fontos vitamin megfelelő adagolását is.

Mire is jó a C-vitamin?

A C-vitamin, más néven aszkorbinsav fontos az emberi szervezet megfelelő működése szempontjából, és sokféle hatása van.

Íme néhány a legfontosabbak közül:

 • Az immunrendszer erősítése: A C-vitamin ismert arról, hogy támogatja az immunrendszert. Antioxidánsként működik, és segít megvédeni a sejteket a szabad gyökök okozta károsodástól. Ez növeli a fertőzésekkel szembeni ellenállóképességet és elősegíti a sebgyógyulást.
 • C-vitaminKollagénképzés: A C-vitamin létfontosságú a kollagén képződéséhez, amely a szövetek, például a bőr, a csontok, az izmok és az inak építőköve.
 • Antioxidáns: Erős antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek segítenek megvédeni a szervezetet az oxidatív stressztől. Az oxidatív stressz a szabad gyökök termelődése és a szervezet azon képessége közötti egyensúlyhiányt jelenti, hogy semlegesíteni tudja őket. A felesleges szabad gyökök károsíthatják asejteket és a DNS-t, és hozzájárulhatnak a különböző betegségek kialakulásához.
 • Vasfelszívódás: A C-vitamin segít növelni a vas felszívódását a növényi eredetű táplálékforrásokból, ami különösen fontos a vegánok és vegetáriánusok számára. Az aszkorbinsav megköti a vasat, és lehetővé teszi, hogy az hatékonyabban felszívódjon a gyomor-bélrendszerben.
 • Kognitív támogatás: Egyes tanulmányok szerint a C-vitamin pozitív hatással lehet az olyan kognitív funkciókra, mint a memória, a figyelem és a gondolkodás. A C-vitamin antioxidáns tulajdonságai segíthetnek megvédeni az agysejteket a károsodástól és elősegíthetik az agy egészségét.

Fontos a megfelelő C-vitamin-bevitel biztosítása étrenddel vagy kiegészítőkkel, különösen a fokozott szükségletű időszakokban, mint például növekedés, terhesség, szoptatás vagy betegség idején.

Milyen élelmiszerek tartalmaznak C-vitamint?

A C-vitamin számos élelmiszerben megtalálható. Az alábbiakban felsorolunk néhány C-vitaminban gazdag élelmiszert:

 • Citrusfélék: a citrom, a narancs, a grapefruit és a mandarin magas C-vitamin-tartalmukról ismertek.
 • Eper: Az eper gazdag C-vitaminforrás. Emellett más, az egészségre jótékonyan ható antioxidánsokat is tartalmaznak.
 • Kiwi: A kiwi olyan gyümölcs, amely több C-vitamint tartalmaz, mint a narancs. Remek módja lehet ennek a tápanyagnak a bevitelére.
 • Paprika: A piros paprika az egyik legjobb lehetőség a zöldségek közül a C-vitamin bevitelére. Jelentős mennyiséget tartalmaz belőle.
 • Brokkoli: A brokkoli egy másik zöldség, amely gazdag C-vitaminban. Emellett más fontos tápanyagokat is tartalmaz.
 • Ananász: Az ananász C-vitamint és az emésztést segítő bromelain enzimet is tartalmazza.
 • Görögdinnye: A görögdinnye egyes fajtái, például a sárgadinnye, C-vitamin-forrás.
 • Mangó: A mangó magas C-vitamin-tartalmú gyümölcs, és antioxidánsokat is tartalmaz.
 • Csipkebogyó: A csipkebogyó C-vitaminban gazdag bogyós gyümölcs. Gyakran készítenek belőlük szirupot vagy teát.
 • Spenót: A spenót olyan zöldség, amely C-vitamint és más fontos tápanyagokat, például vasat is tartalmaz.

C-vitamin tartalom

Mennyi a liposzómás C-vitamin ajánlott napi adagja?

A liposzómás C-vitamin ajánlott napi adagja az adott gyártótól és terméktől függően változhat.

Attól is függ, hogy Ön férfi vagy nő, és hogy mennyire terheli meg a szervezetét.

A Cannadorra liposzómás C-vitamin esetében az ajánlott napi adag 1 kapszula, de ha intenzíven szeretné támogatni immunrendszerét, akkor akár napi 2 kapszulát is bevehet. Az 1 kapszulában 500 mg liposzómás C-vitamin van.

Miért érdemes C-vitamint szedni étrend-kiegészítőkben?

1. Hiányos táplálkozás: Egyes emberek nem jutnak elegendő C-vitaminhoz az étrenddel, vagy azért, mert diétás korlátozásokkal élnek, nincs idejük C-vitaminban gazdag ételeket készíteni, vagy mert nem fogyasztanak elegendő gyümölcsöt és zöldséget.

2. Fokozott szükséglet: Bizonyos helyzetek vagy állapotok növelhetik a szervezet C-vitamin-szükségletét. Például a stressz, a fizikai aktivitás, a terhesség, a szoptatás, a dohányzás és bizonyos betegségek magasabb C-vitamin-bevitelt igényelhetnek.

C-vitamin tartalmú törzs

3. Az immunrendszer támogatása: A C-vitamin az immunrendszerre gyakorolt hatásáról ismert, és arról, hogy képes fokozni a szervezet fertőzésekkel szembeni védekezőképességét. Egyesek C-vitamint tartalmazó étrend-kiegészítőket szedhetnek immunrendszerük erősítése érdekében, különösen a fokozott betegségkockázatú időszakokban.

4. Antioxidáns hatás: C-vitamin egy erős antioxidáns, amely segít semlegesíteni a szervezetben lévő szabad gyököket, és védi a sejteket az oxidatív stressztől. Az oxidatív stressz számos egészségügyi problémával hozható összefüggésbe, beleértve az öregedést, a krónikus betegségeket és a DNS-károsodást. A C-vitamin étrend-kiegészítőként történő szedése segíthet megvédeni a sejteket az oxidatív stressztől.

.

Mi az a liposzómális C-vitamin?

Nagyon gyakran találhatunk úgynevezett "liposzómás" C-vitamint a boltokban. Tudja, hogy mit jelent a liposzómális?

A liposzomális C-vitamin a C-vitamin egy olyan formája, amely zsírsejtekbe van ágyazva. A liposzómák egy vagy több lipidrétegből álló kis gömb alakú struktúrák. Ezek a lipidrétegek körülveszik a C-vitamint, és védőréteget képeznek.

A liposzómák képesek leküzdeni néhány olyan korlátot, amelyek a C-vitamin normál formáját befolyásolhatják. A liposzómás C-vitamin például nagyobb stabilitást és jobb felszívódást biztosít a hagyományos, tabletta vagy por formában lévő C-vitaminhoz képest. A liposzómák megvédhetik a C-vitamint a gyomorsavaktól és az enzimektől, amelyek befolyásolhatják a hatékonyságát.

Így a liposzómák a csomagolásuknak köszönhetően a szervezet egy adott pontját célozhatják meg, például azokat a szöveteket, amelyeknek nagyobb szükségük van a C-vitaminra. Ez javíthatja a C-vitamin felszívódását és hozzáférhetőségét a szervezetben.

Hogyan állítják elő a liposzómális C-vitamint?

A liposzómális C-vitamint egy speciális eljárással, az úgynevezett liposzómás beépítéssel állítják elő. Itt van ennek a folyamatnak az egyszerűsített leírása:

 1. A liposzómás keverék előállítása: Először a liposzómák alapvető építőköveinek számító foszfolipidek oldatát készítjük el. A foszfolipideket általában természetes forrásokból, például lecitinből nyerik.
 2. A liposzómaburok kialakítása: A foszfolipideket ezután vízzel és C-vitaminnal keverik össze, hogy kialakuljon a liposzómás keverék. A mechanikus keverést vagy szonikációt (ultrahang használata) gyakran alkalmazzák a kis liposzómás vezikulák létrehozásához.
 3. Stabilizálás és szűrés: A liposzómás keveréket stabilizálják és szűrik, hogy eltávolítsák a nem kívánt részecskéket, és biztosítsák a termék hosszú eltarthatóságát.
 4. Töltés és csomagolás: A liposzómális C-vitamint ezután injekciós üvegekbe, kapszulákba vagy más megfelelő csomagolásba töltik, hogy a termék készen álljon az értékesítésre.

A liposzómák védőburkolatként veszik körül a C-vitamint, hogy javítsák annak stabilitását és biológiai hozzáférhetőségét.

Hogyan kell szedni a liposzómás C-vitamint?

A liposzómás C-vitamin szedésekor fontos, hogy kövesse a termék csomagolásán található utasításokat.

A liposzómás C-vitamin szedésére vonatkozó általános irányelvek a következők:

 • Ajánlott adagolás: Ellenőrizze a termék csomagolásán feltüntetett ajánlott adagot. A liposzómális C-vitamin különböző koncentrációjú lehet, és az ajánlott adagok eltérőek lehetnek.
 • Formák: A liposzómális C-vitamin gyakran cseppek, kapszulák vagy gélek formájában kapható. Kövesse a csomagoláson található utasításokat a termék ajánlott mennyiségének kiméréséhez vagy kivételéhez.
 • Étellel együtt szedje: A liposzómális C-vitamin jobban felszívódhat, ha étellel együtt veszi be. Ha lehetséges, vegye be étkezés közben.
 • Tárolás: Kövesse a csomagoláson található tárolási utasításokat. Egyes liposzómás termékek hűtve történő tárolást igényelhetnek.
 • Konzultáljon szakemberrel: Ha bármilyen egészségügyi problémája van, gyógyszereket szed, vagy speciális igényei vannak, tanácsos orvosával vagy táplálkozási szakemberrel konzultálnia, hogy meghatározhassa a liposzómás C-vitamin megfelelő adagját az Ön számára.

Liposzómális C-vitamin a Cannadorra-tól

Szeretnénk bemutatni Önnek egy újdonságot, a C-vitamin tartalmú liposzómás kapszulák formájában - a kapszulák 500 mg C-vitamint tartalmaznak 1 kapszulában.

Az ajánlott napi adag 1 kapszula naponta. Talán azt gondolja, hogy ez "kevés", de ne hagyja magát becsapni.

A liposzómális C-vitamin valójában jobban felszívódik, mint a C-vitamin hagyományos formái. Ez azt jelenti, hogy a liposzómás C-vitamin kisebb adagjai hasonló hatást biztosíthatnak, mint a hagyományos C-vitamin nagyobb adagjai.

VitaminC

A Cannadorra 2023 nyarán fogja forgalomba hozni a Vitamin C-t.

Liposzomális C-vitamin oldat vagy kapszula

A liposzómális C-vitamin folyékony oldat és kapszula formájában is kapható. A két forma között van néhány különbség:

 1. Folyékony liposzómás C-vitamin: A folyékony liposzómás C-vitamint általában üvegfiolákban árusítják. Ebben az esetben a liposzómákat vízben vagy más oldatban oldják fel a folyékony forma létrehozásához. Ez a forma könnyen hozzáadható italokhoz, vízhez vagy más élelmiszerekhez. A folyékony liposzómás C-vitamin általában gyorsabban felszívódik és hatékonyabban hatol be a sejtmembránba.
 2. Liposzómális C-vitamin kapszula. A kapszulák védelmet nyújtanak a liposzómáknak és biztosítják stabilitásukat. Bevitelkor a kapszulák feloldódnak az emésztőrendszerben, és felszabadítják a liposzómákat. A kapszulák könnyen hordozhatók, és utazás közben is kényelmesen használhatók.

Mindkét formának megvannak az előnyei, és a választás az egyéni preferenciáktól és igényektől függ.

Hogyan készítsünk liposzómás C-vitamint otthon?

A liposzómás C-vitamin otthoni előállítása meglehetősen összetett folyamat lehet, amely speciális felszerelést és tudást igényel. Íme azonban egy egyszerűsített eljárás, amelyet kipróbálhat:

Szükséges összetevők

 • Lecitin (lehetőleg por formában) - bioboltokban kapható.
 • Aszkorbinsav (C-vitamin) - por alakban kapható.
 • Desztillált víz

Előjárás

 1. Készítsük el a liposzómás keveréket:
 • Keverjen össze 1 teáskanál lecitint 1 csésze desztillált vízzel. Keverje jól össze, amíg a lecitin teljesen feloldódik.
 • Adjon 1 teáskanál aszkorbinsavat (C-vitamin) a lecitin-víz keverékhez. Ismét alaposan keverje össze, hogy a C-vitamin feloldódjon.
 1. A keverék homogenizációja:
 • A liposzómás keveréket homogenizálni kell a liposzómák kialakításához. Ezt többféleképpen is el lehet érni:
 • Ultrahangos készülékkel: öntse a keveréket egy tartós tartályba, és néhány percig tegye ki ultrahangos hullámoknak. Az ultrahanghullámok segítenek a kis liposzómák kialakításában.
 • Turmixgép vagy turmixgép használatával: a liposzómás keveréket néhány percig magas fordulatszámon is keverheti vagy turmixolhatja. Ezzel hasonló hatást érhet el, mint az ultrahangos készülék használatával.
 1. Tárolás és használat:
 • A liposzómális C-vitamint hűtőszekrényben kell tárolni, ideális esetben sötét injekciós üvegben, hogy minimalizáljuk a fény- és hőmérsékleti hatásokat, amelyek befolyásolhatják a liposzómák stabilitását.
 • Ajánlott a keveréket néhány napon belül elfogyasztani, és minden egyes felhasználás előtt jól felrázni, hogy a liposzómák egyenletesen eloszoljanak az oldatban.

Fontos megjegyezni, hogy a liposzómás C-vitamin otthoni előállítása nem biztos, hogy olyan hatékony és stabil, mint a kereskedelemben kapható termékek.

Vannak a C-vitaminnak mellékhatásai?

A C-vitamin általánosan biztonságosnak tekinthető, ha megfelelően adagolják. A túlzott mennyiségű C-vitamin általában kiválasztódik a vizelettel, de bizonyos esetekben a túlzott bevitel bizonyos mellékhatásokat okozhat:

 • Emésztési zavarok: hasmenés, hányinger, hányás, hányás vagy hasi fájdalom jelentkezhet nagy dózisú C-vitamin fogyasztása esetén. Az érzékeny gyomorral vagy emésztőrendszerrel rendelkező emberek hajlamosabbak lehetnek ezekre a problémákra.
 • Savasodás: A túl magas C-vitamin-bevitel a szervezet savasodásához vezethet, különösen vesebetegségben szenvedő egyéneknél. A túlsavasodás befolyásolhatja a savak és bázisok egyensúlyát a szervezetben, és számos problémát okozhat.
 • Húgyúti kövek: Egyes egyéneknél a túlzott C-vitamin-bevitel növeli a húgyúti kövek kialakulásának kockázatát. Ez különösen valószínű olyan egyéneknél, akiknek korábban már volt húgyúti köve, vagy akik hajlamosak a kövek kialakulására.
.

Kombinálható-e a C-vitamin a CBD-vel?

A C-vitamin és a CBD termékek használatát mindenképpen kombinálhatjuk. Azonban mindkét terméknek különböző hatásmechanizmusa van, ezért javasoljuk, hogy tartson megfelelő időtartamot (legalább 1 órát) a kettő közös szedése esetén.