Reishi - mi ez és hogyan működik?

Szerző: Ondrej Stovicek

Érdeklik a természetes alternatívák a kezelések vagy a betegségek megelőzése terén? Hallott már a hagyományos kínai orvoslás és a gyógygombák hatásairól? Ismerje meg a hagyományos kínai orvoslás leghíresebb gombáját. Tudjon meg mindent a reishi működéséről és arról, hogy mi is ez valójában.

Ebből a cikkből megtudhatja:

Mi az a reishi?

A reishi, más néven Ganoderma lucidum, egy olyan gombafajta, amelyet hagyományosan a kínai orvoslásban és más ázsiai kultúrákban használnak terápiás előnyei miatt. Több ezer évvel ezelőtt fedezték fel az ókori Kínában, és jótékony hatásai miatt a "halhatatlanság gombájának" is nevezik.

A Reishi-t a hagyományos kínai orvoslás ékkövének tartják, és számos terápia egyik építőköve.

Reishi előfordulása

Ez egy jellegzetes megjelenésű, fafúró gomba, amely fákon, különösen a Fagaceae családba tartozó fafajokon, például a tölgyön és a gesztenyén fordul elő. A reishi sima, fényes kalap alakú, narancssárgától a sötétbarnáig terjedő árnyalatokkal.

A reishi régóta ismert potenciális terápiás előnyei miatt, és adaptogénnek számít, ami azt jelenti, hogy segít a szervezetnek alkalmazkodni a stresszhez, és fokozza a különböző hatásokkal való megbirkózási képességét. Ismert immunerősítő tulajdonságairól, és számos bioaktív vegyületet tartalmaz, köztük poliszacharidokat, triterpénoidokat, peptideket és polifenolokat, amelyek hozzájárulnak terápiás tulajdonságaihoz.

Milyen hatásai vannak a reishi gombának?

 • Az immunrendszer erősítése: Valószínűleg a reishi gomba legfontosabb szerepe. A reishi olyan bioaktív anyagokat, például poliszacharidokat tartalmaz, amelyek támogathatják az immunrendszert, és erősíthetik a szervezet védekezőképességét a fertőzésekkel és betegségekkel szemben.
 • Adaptogén hatások: Elősegítheti a fizikai és mentális ellenálló képességet a különböző stresszhatásokkal szemben.
 • Antioxidáns tulajdonságok: A Reishi polifenolokat és más antioxidáns tulajdonságokkal rendelkező anyagokat tartalmaz, amelyek segítenek semlegesíteni a szabad gyököket és megvédik a sejteket a károsodástól. Az antioxidáns hatások hozzájárulhatnak a gyulladás csökkentéséhez és az oxidatív stressz elleni védelemhez.
 • Gyulladáscsökkentő hatások: A reishi egyes összetevői gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkeznek, és hozzájárulhatnak a gyulladás csökkentéséhez a szervezetben. Ez hasznos lehet a különböző gyulladásos állapotok támogató kezelésében.
 • A vitalitás és az energia elősegítése: A reishi-t hagyományosan olyan toniknak tekintik, amely növelheti az energiát, a vitalitást és az állóképességet. Sokan számolnak be arról, hogy a reishi rendszeres szedése esetén javul az általános közérzet és a vitalitás.

Az egészséges alvás elősegítése: A reishit gyakran használják az alvás minőségének javítására. Nyugtató hatása van, amely segíthet enyhíteni a stresszt és a feszültséget, ami hozzájárul a jobb alváshoz.

Reishi kapszulaMennyi időbe telik, amíg a reishi hatását érezni lehet?

Fontos megjegyezni, hogy mindannyian különbözőek vagyunk és egyénileg reagálunk.

Ezért egyeseknél a reishi hatása néhány napon, maximum heteken belül jelentkezik (jobb alvás, energia, vitalitás). Másoknál csak hónapok múlva jelentkeznek (immunrendszer erősítése, gyulladáscsökkentés).

A reishi hatásairól szóló tanulmányok

Tudtad, hogy a reishi gomba összes hatása nem nyilvánosan feltüntethető a weboldalakon található termékek esetében? Ennek oka az úgynevezett ON HOLD lista, amelyet az EU-ban jóváhagytak (ez a jóváhagyott állítások listája), és csak ezek a jóváhagyott állítások szerepelhetnek hivatalosan a termékeken.

Ha tehát a reishi gomba pontosabb hatásait szeretné megismerni, javasoljuk, hogy végezzen saját kutatásokat a reishi hatásait vizsgáló különböző nemzetközi tanulmányokban.

Az alábbiakban áttekintünk néhányat közülük:

 • "Ganoderma lucidum (Lingzhi vagy Reishi): A Medicinal Mushroom" - Ez az áttekintő tanulmány kiterjedt információkat tartalmaz a reishiben található bioaktív vegyületekről és azok farmakológiai hatásairól, beleértve az immunmoduláló, rákellenes és gyulladáscsökkentő tulajdonságokat.
 • "Ganoderma lucidum (Reishi) in Cancer Treatment" - A Systematic Review and Meta-Analysis" - Ez a metaanalízis a reishi hatékonyságát értékeli a rák kezelésében. A tanulmány összefoglalja a különböző klinikai vizsgálatok eredményeit, és azt sugallja, hogy a reishi támogathatja a hagyományos rákkezelést és csökkentheti a mellékhatásokat.
 • "Ganoderma lucidum (Reishi gomba) a rák kezelésében" - Ez az áttekintő tanulmány elemzi a reishi rákkezelésben való alkalmazásával kapcsolatos klinikai vizsgálatok eredményeit. Összefoglalja, hogy a reishi milyen különböző módon képes elősegíteni az egészséget és csökkenteni a rákterápia negatív hatásait.
 • "Ganoderma lucidum (Lingzhi) and cancer immunotherapy: an overview" - Ez a tanulmány a reishi immunmoduláló tulajdonságaira és az immunterápiában rejlő lehetőségeire összpontosít. Tartalmazza a reishi és az immunrendszer közötti kapcsolatra vonatkozó tanulmányok áttekintését.
 • "Ganoderma lucidum (Lingzhi): A Comprehensive Review on its Biomedical Potential" - Ez az áttekintő tanulmány a reishi egészségügyi előnyeinek különböző aspektusait vizsgálja, beleértve az immunrendszert, a szív- és érrendszeri egészséget, a májat, a neuroprotektív tulajdonságokat és egyebeket.

Hogyan használják a reishit?

A reishi fogyasztásának leggyakoribb formái a következők:

 1. Reishi tea - ez a reishi hagyományos felhasználási módja (hasonlóan a kenderhezhoz, a kender tea fogyasztása is a hagyományos felhasználási módok közé tartozik).
 2. A reishi esetében a teához szárított, esetleg vékonyra szeletelt reishi gyümölcsöt vagy reishi port használnak. A szeleteket vagy a port forró vízzel leöntjük, és néhány percig hagyjuk ázni. A teát ezután leszűrjük, és már iható is. Általában napi 1-2 csésze tea ajánlott.
 3. Reishi kivonat: A reishi kivonat formájában is kapható. A reishi kivonat egy koncentrált termék, amely a gombából származó bioaktív anyagokat tartalmazza. A kivonatot általában a gomba szárításával, majd az anyagok oldószerrel történő kivonásával állítják elő. A Reishi kivonatot cseppek, kapszulák (Reishi kapszula a Cannadorra-tól) vagy folyadékkal vagy élelmiszerrel összekeverendő por formájában lehet értékesíteni.
 4. Reishi kapszula vagy tabletta. A kapszulák szárított reishi port vagy kivonatot tartalmaznak. A kapszulák előnye, hogy kényelmes és könnyen bevehető.
 5. Reishi por: Egy másik lehetőség a reishi por alakban történő bevétele. A reishi port italokhoz, turmixokhoz, ételekhez adhatjuk, vagy mézzel vagy joghurttal keverhetjük (a kenderfehérjét ugyanígy használjuk).

Reishi por

Mi a reishi gomba helyes adagolása?

A CBD adagolásához hasonlóan mindez nagyon egyéni, és ügyelni kell arra, hogy ez egy természetes termék, ahol az adagolás nagyon egyéni, és ajánlott alacsonyabb adaggal kezdeni, majd fokozatosan növelni.

Ezen kívül a reishi gombánál ajánlott, hogy csak heti 5 napot szedjünk, és heti 2 nap szünetet tartsunk.

Az adagolást befolyásoló másik tényező az életkor, a testsúly és nem utolsósorban a reishi fogyasztásának módja.

Az ajánlott napi adag a következő: Teánál nagyjából 1-2 csésze naponta, reishi kapszula esetén 1-3 kapszula naponta, por esetén nagyjából 1-3 gramm naponta.

.

Miért ajánlott 5 napig szedni a reishi kapszulákat, majd kihagyni 2 napot?

A hagyományos kínai gyógyászati rendelésekből származó néhány gomba esetében előfordulhat, hogy csak heti 5 napot ajánlott bevenni, és 2 napot kihagyni.

Ennek gyakorlati okai vannak, hogy megelőzzük a termékkel szembeni tolerancia kialakulását (azaz ez a felhasználási mód segít fenntartani a reishi hatékonyságát). És megelőzi az esetleges mellékhatásokat is.

Kapszulak reishi

Mennyi ideig szedhetem a reishi-t egyhuzamban?

A reishi folyamatos használatának időtartama az egyéni igényektől, az egészségi állapottól és a konkrét ajánlásoktól függ. Nincs pontos meghatározás arra vonatkozóan, hogy mennyi ideig kell a reishi-t folyamatosan szedni, mivel ezt különböző tényezők befolyásolhatják.

Bizonyos esetekben ajánlott lehet a reishi rendszeres szedése hosszabb ideig, például több héten vagy hónapon keresztül. Ez elegendő időt biztosít a szervezetnek a reishi hatásainak felszívódásához és megnyilvánulásához.

Ha azonban követi az ajánlást, amely szerint heti 5 napot kell bevenni, és 2 napot kihagyni, a reishi hosszú távon is szedhető anélkül, hogy a toleranciától vagy a mellékhatásoktól kellene tartani.

Milyen mellékhatásai vannak a reishinek?

A Reishinek gyakorlatilag nincsenek mellékhatásai, és ha mégis, akkor azok nagyon enyhék. Ezek lehetnek:

 • Emésztési problémák: A reishi szedése során egyesek emésztési problémákat tapasztalhatnak, mint például fokozott gázképződés, puffadás, hasmenés vagy emésztési zavarok. Ez a reakció azonban általában enyhe és átmeneti. Az adag csökkentése vagy egy kis szünet a használatban segíthet a szervezetnek alkalmazkodni.
 • Allergiás reakciók: Egyes egyéneknél allergiás reakciókat tapasztalhatnak a reishi-re. Ha allergiás a gombára, vagy érzékeny más természetes termékekre, lehetséges, hogy a reishi-re is allergiás reakciót mutat. Ha olyan allergiás tüneteket tapasztal, mint kiütések, viszketés, arcduzzanat vagy légzési nehézség, fontos, hogy hagyja abba a reishi szedését és forduljon orvoshoz.
 • Gyógyszerkölcsönhatások: A reishi kölcsönhatásba léphet bizonyos gyógyszerekkel. Például enyhe véralvadásgátló hatása lehet, ezért a vérhígítót szedőknek óvatosnak kell lenniük a reishi szedésével. Az alacsony vérnyomású embereknek is óvatosnak kell lenniük, mivel a reishi kissé csökkentheti a vérnyomást. Fontos, hogy ha bármilyen gyógyszert szed, egyeztessen orvosával, hogy megbizonyosodjon arról, hogy nincsenek-e ismert kölcsönhatások a reishivel.

Mikor nem szabad reishit használni?

Ne szedjen reishi-t, ha:

Gombaallergia - a reishi egy gomba, és ha allergiás a gombára, akkor a reishi-re is allergiás lehet. Szedése allergiás reakciókat okozhat, ha ez a helyzet.

Műtét - a reishi enyhe véralvadásgátló hatással bírhat, ami azt jelenti, hogy enyhén hígíthatja a vért és befolyásolhatja a véralvadást.

Alacsony vérnyomás - a reishi enyhén csökkentheti a vérnyomást, ezért alacsony vérnyomásúaknak nem ajánlott.

Terhesség vagy szoptatás - mivel korlátozott számú kutatás áll rendelkezésre, nem ajánlott a használata terhesség vagy szoptatás alatt.

Gyermekek - a reishi gyermekek általi használatának biztonságossága még nem teljesen ismert, ezért a gomba használata gyermekeknél nem ajánlott.

Kombinálhatom a reishi-t gyógyszerekkel?

Ha rendszeresen szed gyógyszert, mindenképpen javasoljuk, hogy konzultáljon orvosával a reishi gomba fogyasztásáról. Ha ő is a reishi szedését támogatja, akkor mindenképpen tartson legalább egy óra szünetet a gyógyszeres kezelés és a reishi szedése között.

Kapsle reishi

A Reishi nem ajánlott kombinálni gyógyszerekkel: alacsony vagy magas vérnyomás, a véralvadás lassítása, cukorbetegség vagy immunrendszeri rendellenességek esetén. Ha pedig ezeket a gyógyszereket szedi, és szeretné kipróbálni a reishi gomba szedését is, javasoljuk, hogy előbb konzultáljon orvosával.

Kombinálható-e a reishi a CBD-vel?

Igen, a reishi és a CBD mindenképpen kombinálható, sőt, bizonyos esetekben ajánlott is, mivel a termékek szinergikusan együttműködnek egymással a hatás fokozása érdekében.

A CBD és a reishi kombinációja javítja a szervezet endorfinok és szerotoninok iránti fogékonyságát, ami nagyon alkalmas kombináció a stressz kezelésére, a hangulat javítására vagy a szorongás elleni küzdelemre.

 

Reishi és C-vitamin kombinációja

Ha úgy dönt, hogy reishi gombát szed, mindenképpen javasoljuk, hogy kombinálja C-vitamin szedésével - ideális esetben liposzómális C-vitaminnal, amelynek nagyobb a felszívódási aránya.

A reishi és a C-vitamin kombinációja révén:

 • Antioxidánsok szinergiája - együttesen növelik a szervezet antioxidáns kapacitását és védelmet nyújtanak az oxidatív stressz és a szabad gyökök ellen.
 • Az immunrendszer támogatásának szinergiája - mindkettő immunmoduláló hatású. Kombinálva szinergikus hatást biztosítanak az immunrendszer támogatására
 • A felszívódás szinergiája - a C-vitamin javítja bizonyos anyagok felszívódását és hasznosulását a szervezetben. Azzal, hogy C-vitamint ad a reishi gombához, hozzájárul a reishi bioaktív vegyületeinek jobb felszívódásához és hasznosításához a szervezetben.
.

Tapasztalatok a reishi gomba szedésével kapcsolatban

A Cannadorra csak 2023 nyarán fogja piacra dobni saját reishi kapszuláit, és természetesen megosztjuk majd Önökkel a vásárlói tapasztalatokat.

Eddig a Cannadorra csapatán belül zajlott a tesztelés, és a visszajelzések a következők voltak: jobb hangulat, vitalitás, fokozott immunitás és jobb alvásminőség.

Hogyan lehet otthon reishit termeszteni?

Tudta, hogy otthon is termeszthet Reishi-t? Nem éppen egyszerű, de az év bármely szakában elkezdheti.

Az alapok a sterilizált fűrészpor. Ehhez tegyen bükk- vagy nyárfa fűrészport főzőzsákokba (1,5-2 kg-os zsákokba), és főzze őket körülbelül egy-két órán át. Amikor a fűrészpor kihűlt, lyukat készítünk a zsákon, amelybe belehelyezzük a palántákat. Ezután a zsákot lekötözzük, több lyukat készítünk rajta, és egy kb. 20 °C-os hőmérsékletű helyiségbe helyezzük. A gombák elkezdhetnek növekedni. Akkor állnak készen a betakarításra, amikor a kalap vörösesbarna színű lesz. Ez körülbelül 2-3 hónapot vesz igénybe.

Mivel a Reishi gombát nem frissen fogyasztják, a termőtesteket meg kell szárítani, majd porrá kell őrölni, amelyet például ételekhez adhatunk.