Tavaszi méregtelenítés kenderrel

Szerző: Batki Zoltán

Cikkek tömegei születtek a tavaszi fáradtságról és a szervezet méregtelenítésének szükségességéről. Sokan megszoktuk, hogy tiszteletben tartjuk a természetes ciklusokat. Így a tavaszi tisztálkodás során nem csak az ablakmosásra, a kertészkedésre és a pókok kisöprésére összpontosítunk, hanem a testünk megtisztítására is. Próbálja ki a tavaszi méregtelenítést kender segítségével.

Ahogy a természet is felébred a tél után, minden tisztának és frissnek tűnik, úgy testünk is. Természetes, hogy a tavaszi és a téli étrend különbözik.

Tavasszal jó, ha elkezdjük könnyíteni az étrendünket. Másrészt célszerű pótolni a szervezetet a hiányzó anyagokkal. Ezért nagyon jó, ha a kender tartalmú élelmiszereket beiktatjuk az étrendünkbe, ha nem tettük ezt egész évben.

Kender ételek, amelyek alkalmasak a tavaszi méregtelenítéshez:

Kendermagok

A kendermag fehérje, esszenciális aminosavak és esszenciális zsírsavak forrása. Számos ásványi anyaggal és vitaminnal látja el a szervezetet. Az emberi szervezet egészséges működéséhez szükséges összes anyag átfogó forrása. A legenda szerint Buddha naponta csak egy-egy kendermagot evett meditációs gyakorlata során.

A kendermag nyers formában is felhasználható, amely természetesen a legértékesebb anyagokat tartalmazza, azaz a hántolatlan kendermagot. Ezt lehet sütni, sütéshez adni vagy csak ropogtatni. A hántolatlan magot egy éjszakára vízbe is be lehet áztatni, majd reggel ugyanebben a vízben botmixerrel összeturmixolni, majd leszűrni, hogy tápláló, növényi alapú tejet kapjunk.

Természetesen a hántolt magvak is szóba jöhetnek, mivel alapformájukban emészthetőbbek, és enyhén dióízűek. Ideális táplálék, különösen az agyunk és az idegsejtjeink számára. Mindenféleképpen felhasználható, a képzeletnek nincsenek határai. A konyhában például salátákba, levesekbe, krémekbe, joghurtba, kenyérre kenve és önmagában csemegeként.

.
.

Kender fehérje

A kender fehérje szintén kiváló választás. A finom por tartalmazza a kendermag összes tápanyagát. Könnyű emészthetősége miatt (20% rostot tartalmaz) alkalmas méregtelenítésre. A kenderfehérje ideális az izomtömeg építésére és regenerálására, valamint az egész szervezet erősítésére. 50% fehérjét tartalmaz. Alkalmas sportolóknak, gyermekek és idősek táplálására, műtétek után, vagy csak étrend-kiegészítőként az egészséges életmód, a méregtelenítés és a fogyás érdekében.

A kenderfehérje használata egyszerű. Hozzáadható krémekhez, zabkásákhoz és turmixokhoz. Alkalmazható natúran, például banánnal keverve, vagy már ízesítve is megvásárolható.

.
.
.

Kender tea

Mint tudjuk, a szervezetben zajló összes gyógyulási folyamatot erősen befolyásolja a stressz. Ha az idegrendszer nincs megnyugtatva, még a méregtelenítés sem lesz sikeres.

A kendertea pozitív hatással van az egész idegrendszerre - nyugtat és ellazít, segít az álmatlanságon, a migrénen és támogatja az emésztést. Pozitív hatásait a vérnyomás csökkentésében, a vércukorszint szabályozásában vagy a koleszterinszint csökkentésében is megfigyelték. A kenderteának számos hatása van az emberi szervezetre, segítve annak védekezőképességét.