Hogyan készítsünk házi kender kombuchát?

Szerző: Batki Zoltán

A kombucha története az ókori Kínáig nyúlik vissza. A kombucha egy ismeretlen italból az egészséges életmód ikonikus szimbólumává fejlődött. Az ősi hagyományt modern ízekkel ötvöző, buborékos erjesztett finomság a test és a lélek ápolásának progresszív megközelítésének szimbólumává vált. Ma megmutatjuk, hogyan készítheted el te magad otthon ezt az italt.

Egy olyan világban, ahol a fizikai és mentális egészség közötti egyensúlyra minden eddiginél jobban törekszünk, a kombucha nemcsak frissítő ízeket kínál, hanem rengeteg probiotikumot is, amelyek támogatják az emésztés egészségét és erősítik az immunitást. A kombucha azonban sokkal több, mint egy ital - a kreativitás, a közösség és a fenntarthatóság felfedezésének eszköze.

Nézzük meg, milyen előnyei vannak a kombuchának a kenderrel, és hogyan készítheted el otthon is könnyedén!

Mi az a kombucha?

A kombucha egy cukorból, teából és egy SCOBY (Symbiotic Culture Of Bacteria and Yeast) néven ismert baktérium- és élesztőkultúra szimbiózisából készült erjesztett ital. A kombucha készítésének folyamata során a malátát és a teát ez a kultúra erjeszti, ami savak és más anyagok termelését eredményezi.

Próbáld k ia kombuchatAz erjesztés során különböző biokémiai folyamatok játszódnak le, amelyek megváltoztatják az ital ízét és összetételét. A kombucha jellegzetes frissítő ízéről és enyhe zamatosságáról ismert. Általában enyhén savas és enyhe aromájú, amit a felhasznált tea típusa és az erjesztés időtartama befolyásolhat.

A kombuchát funkcionális italnak tekintik, ami azt jelenti, hogy különböző egészségügyi előnyökkel társítják. Probiotikumokat, antioxidánsokat és más anyagokat tartalmaz, amelyek elősegíthetik az emésztés egészségét, erősíthetik az immunrendszert és egyéb jótékony hatással lehetnek a szervezetre.

Ez az ital Ázsiában, konkrétan Kínában és Japánban gyökerezik, de fokozatosan elterjedt az egész világon, mint az üdítőitalok és más édesített italok népszerű alternatívája. A kombuchát gyakran palackozott formában árulják a kereskedelemben, de otthon is elkészíthető egyszerű összetevők és erjesztési folyamatok felhasználásával.

Milyen hatásai vannak a kender kombuchának?

  • Probiotikum: A kombucha élő baktérium- és élesztőkultúrákat tartalmaz, amelyek segíthetnek a bélflóra egészségének támogatásában.
  • Antioxidánsok: A kombucha antioxidánsokat, például polifenolokat tartalmaz, amelyek megvédhetik a sejteket a szabad gyökök által okozott károsodástól. Az antioxidánsok a gyulladások csökkentésével és a különböző betegségek elleni védelemmel vannak összefüggésben.
  • Méregtelenítés. A kombucha erjedési folyamata segíthet eltávolítani a méreganyagokat és maradványokat az emésztőrendszerből.
  • Az immunrendszer támogatása: Probiotikum- és antioxidáns-tartalmának köszönhetően a kombucha erősítheti az immunrendszert, és segíthet a szervezetnek a fertőzések és betegségek leküzdésében.
  • Energia és vitalitás: Egyesek arról számolnak be, hogy a kombucha fogyasztása segít növelni az energiájukat és vitalitásukat. Ez az italban lévő vitaminok, ásványi anyagok és probiotikumok kombinációjának köszönhető.
  • Stressz- és szorongásoldás: Ha kombuchát készítünk kender teával, akkor élvezhetjük a kannabisztea összes előnyét. Ezek egyike a stressz- és szorongásoldás.

Házi készítésű kender kombucha receptje

Összetevők:

  • 1 csésze cukor
  • 10-12 teászacskó kendertea (vagy 5 teáskanál ízesítetlen laza kendertea is használható).
  • 1 anyagomba - kombucha
  • Kb. 300 ml az előző adagból származó italból (kombucha)
  • 3-4 liter víz (a szűrt az ideális)
  • Üvegedény az erjesztéshez (mi 3 literes edényt használunk)
  • Egy darab rongy, egy szövet zsebkendő - mi szövet zsebkendőt használunk.

{module 303|easymod}

A kender kombucha készítésének folyamata:

  • Főzzük le a teát úgy, hogy forró vizet öntünk rá, és 20 percig hagyjuk ázni egy tiszta edényben (javasoljuk, hogy a kombucha későbbi erjesztése előtt egy másik edényt használjunk).

Kendertea

  • Alaposan keverjük el a cukrot, hogy teljesen feloldódjon.

Hozzáadok cukrot

  • Várd meg, amíg a tea szobahőmérsékletűre hűl, majd töltsd fel vízzel, és már öntheted is az erjesztésre előkészített üvegbe.

Víz

  • Ezután öntsük az előző adag italát (az előző kombucha adagból, vagy a kombucha megvásárlásakor a kombuchával együtt kapott italt) a pohárba.

Hozzáadom a levet

  • Most helyezzük a gombát az ital felszínére. Ne ijedj meg, olykor a felszínen fog úszni, olykor pedig az aljára fog esni. Az egyik sem gond.

Behelyezek egy gombát

  • Ideális esetben tegyünk egy kendőt a palack nyakára, és rögzítsük egy gumi pánttal, hogy ne kerüljön bele por, ugyanakkor a kombuchának lélegeznie kell.

Erjedés

Hagyjuk erjedni körülbelül 7-10 napig. Kóstolja tovább, és amikor szeretnénk, kiönthetjük a kombuchát. Ne hagyjuk állni 14 napnál tovább, mert ecet képződik.

Ha a kombucha kialakult, vegyük ki a gombát, mossuk meg, hogy megőrizzük a későbbi felhasználás érdekében. Öntsünk le az elkészült italból, és tegyük a hűtőszekrénybe további felhasználásra.

Videó recept: Hogyan készítsünk kender kombuchát

A kombucha másodlagos erjesztése

Próbálj ki új kombucha ízeket!

Mindössze szabadalmaztatott karos kupakkal ellátott palackokra lesz szükséged (a Bernard Sörfőzde használja, csak mosd ki őket, és töltsd fel forró vízzel, vagy vásárolhatsz konyhai kellékboltokban vagy az interneten). PET-palackok is használhatók, de hosszú ideig történő erjesztésre való felhasználásuk valószínűleg nem a legjobb megoldás.

Használd azt, amit szeretsz a kombuchád ízesítéséhez! Gyümölcslé, áfonya, eper, friss és szárított gyógynövények (van, citromfű), gyömbér, citrom,...

Házi erjesztett nyers Kombucha tea készen áll az ivásra

Legfeljebb 5 térfogatszázalékos aromaanyagok hozzáadása.

A kombucha savasságától függően adjon hozzá több cukrot - 0,5 literenként 1-2 teáskanál cukrot használjon. Ezután adja hozzá kedvenc gyümölcsét vagy gyógynövényeit, rázza fel, és hagyja erjedni 2-3 napig. Javasoljuk, hogy egy ideig naponta kétszer nyissa ki, hogy levegőhöz jusson.

Mit szólnál egy kis CBD kombuchához?

Ha egy finom, egészséges, terápiás CBD-t is tartalmazó italt szeretnél készíteni, amely nagyszerű lökést adhat a szervezeted immunitásának, az eljárás a következő. A hagyományos, alacsonyabb vagy közepes CBD tartalmú kendertea helyett használj magasabb CBD tartalmú teát, és az elkészített teához adj egy kis olajat vagy vajat (még forrón), hogy a kannabinoidoknak legyen miben feloldódniuk (a kannabinoidok feloldódnak a zsírokban vagy az alkoholban). Ezáltal a CBD bekerül az infúzióba, és az így kapott kombucha ezután CBD-t fog tartalmazni.